fredag, april 07, 2006

Ring så stämmer vi


Förr kunde det vara knivigt att veta när man skulle sluta dricka men i vårt moderna samhälle behöver vi inte oroa oss för det längre. Det finns piller som gör det möjligt för dig att ta den där extra ölen utan att riskera baksmälla. Kanske är de effektiva också. Fast den unge mannen på TV som informerar om detta samtidigt som produktens namn blir synlig ser ut att hänga mer på gym än på krogen.
Amerikansk TV- reklam domineras just nu av läkemedelsbolagen. Plågas du eller någon du har kär av cancersmärtor? Prova vår medicin. Vill du förebygga hjärtinfarkt? Knapra våra tabletter. Ofta passar de också på att hjälpa folk så att de kan diagnosticera sig själva. Behöver du gå på toaletten ofta? Har du koncentrationsproblem? Det kan vara vuxen ADHD. Vi har tabletten som gör dig alert på jobbet.
En annan ung man - varför är de aldrig gamla och sjuka? - tittar in i kameran och säger ”Min pappa dog av prostatacancer. Har du sjukdomen i familjen? Dags att kolla upp dig”
För ett par år sedan annonserade också privata kliniker rätt ofta efter kunder. De vände sig till folk som inte lyckats övertyga sin läkare om att de behövde en magnetscanning för att kontrollera om det kunde finnas en tumör eller något annat konstigt i hjärnan. Tiotusentals amerikaner betalade ur egen ficka för dessa tjänster men efter en boom har de flesta av alla dessa nya kliniker gått i konkurs. En del av de som överlevt reser runt till olika samhällen med magnetkameran i bussar.
Efter vart hundrade reklaminslag från läkemedelsindustrin dyker så en förtroendeingivande medelålders man i kostym upp i rutan och undrar om du blivit sjuk av något läkemedel. Du kanske rent av har någon släkting som dött? (Ibland nämner han namnen på några läkemedel som visat sig farliga.) Du kan ha rätt till en stort belopp i ersättning förklarar han. ”Ring så stämmer vi.”

Inga kommentarer: