söndag, april 16, 2006

TV:s censur av IrakkrigetFörra veckan gick kriget i Irak in på fjärde året. Varje dag rabblar nyheterna pliktskyldigt upp hur många som dödats. Det har blivit en daglig ritual, nästan tjatigt. Först döden i Irak, sedan vädret. Döden har banaliserats.
Priset för att Irak ska få känna av “frihetens ljuva nektar” som en amerikansk kommentator kallade det i dagarna var 900 liv bara i mars. Uppåt 20 000 döda eller skadade amerikanska soldater sedan ockupationen startade. Och 250 000 irakiska civila!
Döden är mest en siffra som ibland illustreras med övertäckta kroppar eller ett bomhål i gatan. Det är som om den amerikanska militären censurerat nyhetsförmedlingen så att man inte ska få se hur vidrigt deras krig är. Men det kan den naturligtvis inte. Och det behöver den inte heller då det ligger i medias intresse att bedriva självcensur.
Traditionella media är mån om sin publik. Både den offentliga och kommersiella TV:n skulle tappa tittare om man visade kriget som det ser ut: avslitna armar, mosade huvuden och bortsprängda överkroppar. TV:s nyheter ska locka folk att titta, inte skrämma bort dem. Många äter ju också medan de tittar på nyheterna.
Det handlar om att sälja allmänhetens medvetande till Coca Cola som en fransk TV chef förklarade nyligen. En ocensurerad nyhetsförmedling skulle innebära att de kommersiella TV kanalerna förlorade miljoner i reklaminkomster. Inte bara för att många tittare skulle byta kanal utan också för att innehållet skulle skaka om de som tittar så pass att de blir mindre mottagliga för reklamen. Och annonsörerna är medvetna om att det TV kanalen sänder påverkar hur effektiv reklamen är. Porrfilm går till exempel oftast i betalTV kanaler runt om i världen därför att annonsörerna vet att tittarna inte är lika mottagliga för reklam som en annan publik.
Censur förhåller sig till marknadsekonomi som avigan till rätan. Den som vill se ocensurerade bilder av det som händer i Irak får själv leta upp dem bland de ickekommersiella sajterna på internet.

Publicerad i Kristianstadsbladet

Inga kommentarer: