fredag, april 07, 2006

Vår kärlek till krig


Historiskt sett är det med fred lite som med vädret. Solen kan skina ett tag men det varar inte länge. Det finns noteringar om 14 600 krig från de fem och ett halvt tusen år som gått sedan människan uppfann skriften. Det blir två, tre om året.

Mot den bakgrunden är det hyckleri att påstå att våld skulle vara en olycka (annat än etiskt då) menar den amerikanska psykoanalytikern James Hillman i sin bok A Terrible love of War (Penguin). Trots att krig är så vanligt tycks ingen vara för det. Alla bara försvarar sig mot andras angrepp.

Nu för USA ett försvarskrig i Irak, precis som man gjorde i Vietnam och till och med andra världskriget utbröt för att Polen angrep Tyskland. Inte ens Hitler vågade säga till allmänheten att han ville ha krig. Att våld är tabu tycks inte hindra att det också trollbinder människan. Både när det utspelar sig på bioduken eller verkligheten. Balett är inte särskilt populärt, men män och kvinnor som dansar runt i trikåer med svärd eller superkrafter medan de försöker döda varandra är en mångmiljardindustri.

Redan den grekiske filosofen Heraklitos noterade att krig gör oss vakna och den brittiske poeten Yeates menade rent av att ”man börjar leva först när man ser livet som en tragedi.”

Nuförtiden har våldet och berättelsen om våldet allt mer kommit att sammanfalla. Attackerna i Londons tunnelbana skulle aldrig ha ägt rum om det inte vore för alla närgångna kameror som kablade ut bilder på chockade offer i direktsändning till hela världen. Vår avsky för våld har paradoxalt nog blivit en förutsättning för att våldet ska kunna fortsätta. Syftet med attacken i London var ju inte att döda femtio personer utan att skrämma sextio miljoner britter.

Men människan är förmodligen inte heller så uttalat emot våld som vi skulle vilja tro. Nästan var fjärde amerikan menar att det är okey att använda lite våld för uppnå det man vill, visar en undersökning. (Michael Adams, Fire and Ice: The United States, Canada and the Myth of Converging Values, Toronto, Penguin). Så det är kanske inte konstigt att det amerikanska justitiedepartementet beräknar att 83 procent av befolkningen kommer att utsättas för minst ett våldsamt brott under sin livstid. Eller att fler amerikaner dödats av civila kulor (651 697) mellan 1979 och 1997 än som dött i alla krig sedan 1775 (650 858).

Våldet har följt människan som en skugga genom historien och ska man tro Hillman kommer den att fortsätta göra det. En förutsättning för att kunna begränsa det är att man erkänner att det också tilltalar oss. Så länge vi intalar oss att vi är civiliserade människor som försvarar oss mot obegripliga angrepp från barbarer kommer framtiden bara bli en repris på de senaste fem och ett halvt tusen åren.

Publicerad i Göteborgsposten

Inga kommentarer: