fredag, juli 21, 2006

Högern är oduglig

Jag slutar aldrig att förundras över hur mycket tid som används åt att publicera och diskutera opionsundersökningar, trots att det finns få saker här i världen som är så förutsägbara som svenska val. De borgliga vinner kanske de flesta undersökningar men sedan Per Albin Hansson bildade den första rent socialdemokratiska regeringen 1932 har borgarna bara fått förtroendet tre gånger.
Att högern ständig misslyckas kan knappast bero på att den skulle sakna resurser för opinionsarbetet: 90 procent av alla dagstidningar är borgliga.
Ska man tro den franska antropologen Emmanuel Todd så är det sätt länder styrs på spegelbilder av de värderingar som råder i familjelivet. Hur aktoritär fadern är och graden av jämlikhet mellan syskonen är faktorer som lägger grunden för vår politiska uppfattning. Om föräldrarna delar ut stryk, presenter och ansvar lika mellan barnen är det sannolikt att de i puberteten kommer att sätta stort värde på jämlikhet och rättvisa. På samma sätt kommer barn som behandlas olika kommer att se rättvisa och jämlikhet som mindre självklara.
Todds familjesystemteri förklarar varför länder som USA aldrig blev kommunistisk och varför Ryssland aldrig kommer att bli liberalt. Den förklarar också varför inga ideologier med universella anspråk kommer att lyckas. Därför är det också en teori som varken kommer att bli populär eller ens diskuteras av politiska debattörer oavsett om de är islamister, kristet konservativa, liberaler, socialdemokrater eller marxister.
Nyliberalismens intåg har knappats förenklat saken för borgeligheten. Förr stod den politiska kampen mellan två tydliga värdesystem. Socialismens krav på rättvisa och jämlikhet kan till och med små barn förstå. Traditionella borgliga värden som gud, nationen och familjen var också begripliga, till och med för dem som inte delade dem. Men genom att ersätta Gud med Mammon och familjen med den fria marknaden på nittiotalet ökade de borgliga partierna knappast sina chanser att ta makten. Men visst är det möjligt att Fredrik Reinfelds strategi att förvandla moderaterna till någon någon slags socialdemokrati light kommer att fungera bättre.
Å andra sidan kan man undra om socialdemokratin kommer att vara framgångsrika i framtiden på att vädje till svenska folkets inneboende känsla för rättvisa. Inte bara för att sossetoppen verkar tappat sitt patos, utan också för att man i princip utrotat fattigdomen. Ett svenskt vårdbiträde lever idag på många sätt materiellt lika bra eller bättre än Per Albin Hansson gjorde.
Lönemässigt finns det visserligen fortfarand stora skillnader men siffrorna visar inte hur det relativa värdet av att ha pengar har minskat. Förr kunde en lågavlönad tvingas äta potatis varje dag och gå till jobbet. Idag konsumerar de vi kallar fattiga precis samma produkter som de som har det bättre. Skillnaden är att man ofta köper märken utan status. Man använder Eldorados rakkräm i stället för Giletts, flyger med Ryan Air i stället för SAS och kör en tio, femton år gammal Mercedes i stället för en ny. Ibland som när det gäller köttbullar kan produkten trots stora prisskillnader vara identisk och rent av ha tillverkats på samma löpande band. I den mån man har svårt att få pengarna att räcka till beror det många gånger på att man köper varor som reklamen laddat med social prestige.
Den socialdemoratiska drömmen är akut behov av en uppgradering, något borgligt alternativ existerar inte.

Inga kommentarer: