måndag, juli 10, 2006

Hur vet vi att Bin Laden är skyldig?


Vissa saker vet man bara. På medeltiden visste vi att judar förgiftade brunnar och att svalor övervintrade på sjöbotten. Det fanns till och med ögonvittnen ibland.

Idag är vi mer upplysta. Informationen flödar fritt tack vare internet, men hur mottaglig är man? Ta den man som får inkarnera ondskan mest här i västvärlden de senaste åren: Ossama Bin Laden. Det räcker med att säga han namn för att alla ska tänka på attacken den 11 september som lämnade New York som en jätte utan framtänder.

Vi vet alla att han är skyldig men hur vet vi det? Någon kanske minns lite vagt att amerikansk armén till slut hittade en video där han skröt om hur han planerat attacken? Men förnekade han inte själv att han låg bakom attacken i början? Ossama är världens mest efterspanade man. Man kan få 25 miljoner dollar om man lämnar ett tips som leder till att han grips eller dödas. Man har invaderat Afghanistan för att gripa honom. Det råder en allmän konsensus om att gubben är skyldig. Tron på hans skuld är så ingrodd att de flesta människor kan gå in på FBI:s sida där han är efterlyst och läsa den utan att reagera.

http://www.fbi.gov/wanted/topten/fugitives/laden.htm

Men vad står det egentligen? Ossama Bin Laden är inte efterlyst för attacken den 11 september. Belöningen är utfäst för attackerna mot de amerikanska ambassaderna i Afrika 1998. Till skillnad från den amerikanska regeringen och nästan alla opinionsbildare i väst anser FBI att det saknas bevis för att binda honom till attacken den 11 september. Kan någon ringa DN:s ledarredaktion för en kommentar?

Inga kommentarer: