lördag, juli 29, 2006

Vem är terrorist?


I över tio dagar har Israel nu förstört “terrorismens infrastruktur” i Libanon. Hizbollah kunde ha använt Beiruts flygplats för att föra undan de två tillfångatagna israeliska soldaterna till nått av de där länder USA och Israel suktar efter att få bomba. Alltså var det rimligt att förstöra flygplatsen. Terroristerna kunde ha använt landvägen till Syrien. Alltså var det rimligt att även förstöra den. I morgon kommer man kanske att bomba sönder elverk som man gjort i Gaza, för att terrorister kan använda el och för att lära vanligt folk att ta avstånd från terrorister.
(Men varför måste 25 000 amerikanska medborgare evakueras från Libanon trots att Israel upprepade gånger förklarat att man vidtar alla nödvändiga åtgärder för att inte skada civila i onödan?)

Man kan inte likställa de civila som dödas av Hizbollah och de som dödas av Israel menar USA:s FN ambassadör John Bolton, som till vardags annars mest försöker få världen att tro att Iran har ett hemligt kärnvapenprogram, trots att FN efter över 2000 inspektioner inte funnit något som tyder på det.

Hizbollah är ju en terroristorganisation som bara vill döda oskyldiga civila medan Israel är en demokratisk stat som bara försvarar sig och gör allt för att undvika att civila far illa, hävdar Bolton och många andra.

Cirkelresonemang är alltid vattentäta, men om man nöjer sig med att räkna dödsoffren i stället för att utgå ifrån en förmodan om vad mördaren har för avsikt framträder en annan bild.

Av de runt trettio israeler som dödats av Hizbollah är runt hälften soldater. Av de 240 libaneser Israel dödat har kanske tio varit medlemmar i Hizbollah.
Samma disproportion finns på den andra fronten. Sedan Israel drog sig tillbaka från Gaza i september 2005 har palestinier avfyrat runt 1000 hemmagjorda raketer mot Israel som svarat med att avlossa 7-9000 tunga granater mot Gaza. De senaste fem åren har åtta (8) israeler dödats av dessa hemmagjorda palestinska raketer. Det kan jämföras med att 80 palestinier i Gaza dödats av det israeliska artilleriet det senaste halvåret.(Siffrorna har jag hämtat hos den amerikanska judiska professorn Norman Finkelstein). Till det kan man lägga att nästan 100 palestinier dödats i den israeliska arméns räder i Gaza bara sedan början av juli.

Rent matematisk borde Israels dödande kvalificera landet som tio gånger mer terroristiskt än Hizbollah och Hamas. Dessutom bryter Israel mot Génevkonventionen när man förstör civil infrastruktur i Libabon och Gaza. Men hur ofta hör man talas om Génevkonventionen nuförtiden?

Publicerad i Västerbottenkurriren (den 26 juli)

Inga kommentarer: