fredag, augusti 18, 2006

Det lyckade Irakkriget


Många tycker nog att kriget i Irak utvecklats till ett fiasko. Men hur man värderar Irakkriget beror på vad man hade för syften när man startade det. Det finns i själva verket gott om skäl att tro att Bush är ganska nöjd med kaoset i Irak.

1. Många som är kritiska till kriget pekar på alla amerikanska soldater som dör. Att 2591 soldater fått sätta livet till är ett misslyckande menar man. Men kanske är det precis tvärtom. Kanske är varje död soldat en framgång för Bushadministrationen. Ett av de svåraste problemen för USA sedan Vietnamkriget har varit att den amerikanska allmänheten inte längre accepterar förluster. När libaneser sprängde 242 amerikanska marinsoldater i luften på åttiotalet, drog sig Reagan snabbt undan de amerikanska soldaterna. Och i Somalia på nittiotalet räckte det med att bilder på en dödad amerikansk soldat som släpades i gatudammet för att Clinton skulle slå till reträtt.
Allt sedan Vietnamkrigets slut har USA framstått som allt ovilligt att riskera sina egna soldaters liv. Detta har varit ett av stora problemen för USA. Att kunna ta förluster är en förutsättning om man ska bli tagen på allvar som stormakt. Men tack vare Irakkriget har nu omvärlden sett att USA återigen är berett att spilla sitt eget blod. Hökarna i Washington måste se det som en stor seger.2. Våldet i det ockuperade Irak kan också ses som en framgång. Utan kaos skulle det vara svårt att motivera den militära amerikanska närvaron och däremot kontroll över Irak och dess oljetillgångar. Det är lite som med spänningen mellan nord och sydkorea. Den dagen nord och sydkorean försonas kommer USA att förlora det mesta av sitt inflytande i regionen.
Kaoset i irak kan också ses som en varning att de länder som sätter sig upp mot USA riskerar att förstöras totalt, precis som Vietnam eller Nicaragua en gång i tiden.

3. Kostnaderna för kriget har blivit astronomiska. Räknar man med framtida kostnader, som sjukvårdskostnader, pensioner, uteblivna arbetsförmåga osv kan de uppgå till tusentals miljarder dollar. De direkta krigskostnaderna uppgår nu till 8 miljarder dollar i månaden eller 11 miljoner dollar i timmen.
Utgifterna är visserligen en börda för de amerikanska skattebetalarna (även om man lånar enorma belopp) men samtidigt är utgifterna en guldgruva för privata bolag som förser Pentagon med vapen, drivmedel, mat och andra tjänster som bland annat privata vaktbolag. De bolag som tjänar mest är ofta de mest bäst politiska kontakter i Washington. Det finns också enorma belopp att tjäna på att delta i “återuppbyggandet” av Irak.

4. Sanktionerna mot Irak, invasionen och den misslyckade ockupationen har lett att oljepriset är högre än vad det annars skulle kunna vara. Då det är ett problem för världens bilister har det lett till att de oljebolag som gett så frikostiga kampanjbidrag till Bush har gjort rekordvinster. De fem största oljebolagens vinster har ökat från 34 miljarder dollar 2002 till 113 miljarder förra året. Enligt den amerikanska journalisten Greg Palast har värdet på de fem största oljebolagens oljereserver ökat till 2,363 miljarder dollar tack vare de allt högre oljepriserna.5. Det heter att en majoritet av amerikanerna nu är kritiska till kriget, men det betyder inte att man kommer att vara det för all framtid. Bush kan mycket väl komma att beskrivas i amerikanska historieböcker som en tuff president som gjorde rätt i att invadera Irak. Historien är något som skrivs i efterskott och propaganda kan lätt fylla i när verkligheten inte duger. Många amerikaner blev till exempel besvikna när man inte kunde hitta Saddam Husseins vapen efter invasionen men så är det inte längre.
Nu visar dock en ny opinionsundersökning att häften av alla amerikaner nu tror att Irak hade massförstörelsevapen, innan USA invaderade landet 2003.(Harris) Förra året var de bara en tredjedel. 64 procent av amerikanerna, två procent fler än tidigare, tror också att Saddam Hussein hade “starka band” till al Qaida.
Det hela visar att den amerikanska regeringen numera är bättre på att manipulera opinionen än vad man var under Vietnamkriget.
För den amerikanska politiska och ekonomiska eliten finns det alltså gott om skäl att vara nöjd med Irakkriget.

2 kommentarer:

jimpan sa...

Kan jag lägga upp den här på VVV?
Allt gott!

Pierre Gilly sa...

jodå!