tisdag, augusti 29, 2006

Makt är rätt


Toryledaren David Cameron har börjat ifrågasätta Margret Thatcher. Först sa han att den förre brittiska premiärministern haft fel om att det inte finns något samhälle utan bara individer. Camerons ståndpunkt är att det visst finns ett samhälle men att det inte är samma sak som staten.

Under ett besök i Sydafrika har Cameron nu också omvärderat delar av Thatchers utrikespolitik. Det var fel att kalla Nelson Mandelas ANC för en terroristorganisation. Det var också fel att motsätta sig sanktioner. Lady Thatcher är för sjuk för att svara men hennes förre pressekreterare sir Bernard Inghams kommenterade det hela med att ifrågasätta Toryledarens konservatism.
Svenska moderaterna skötte sig faktiskt bättre än Torys när det gäller Sydafrika. De var visserligen emot sanktioner på sextiotalet och Gösta Bohman sa något om att ”de kan bo i plåtskjul och äta bananer" men lite anständigare än sina brittiska partibröder var ändå högern i Sverige.

Varför Torys nu plötsligt hyllar Nelson Mandela och ANC kan man spekulera om. Kanske beror det på att ANC inte fört en särskilt socialistisk politik. Många sydafrikaner bor ju fortfarande i plåtskjul.Kanske beror det bara på att högern har en tendens att identifiera sig med vinnarna, precis som vänstern har en tendens att identifiera sig med de svaga. ANC är vid makten, alltså är man en vinnare. Makt är rätt.
Om det ligger något i det senare kanske högern kommer att tona ner sitt stöd för Israel i framtiden. Om den israeliska armén inte längre kan invadera sina grannländer hur som helt så är det ju tecken på en svaghet. Svaghet är fel.
Kanske står respekten för araber i direkt omvänd proportion till deras militära styrka.

Är det ett konstigt sätt att resonera? Var det inte så att borgliga ledarsidor accepterade att globaliseringen inte var perfekt först sedan unga demonstranter börjat kasta sten i Europa och Nordamerika? Var det inte så att högern i Sverige gick med på att avskaffa den gradera röstskalan för att man var rädd för en revolution? Kanske är det som Mao sa: Politisk makt växer ur en gevärspipa.

Inga kommentarer: