fredag, september 01, 2006

Hetsen mot Iran går vidare


Har du hört att Israel hittat döda iranska revolutionsgardister som kämpat med Hizbollah i Libanon? Att Irans president tror att Allah kommunicerar med honom, att han tror sig vara utvald av gud och planerar att skynda på dommedagen? (den skulle ha inträffat den 22 augusti enligt den kände orientalisten Bernard Lewis). Eller att Irans parlament förbereder en naziinspirerad lag som ska tvinga judar och kristna att bära speciella färgband på kläderna?

Det är svårt att hålla reda på alla konstiga tidningsuppgifter som cirkulerar om Iran men som vid närmare granskning visar sig vara lika osanna som att irakiska soldater skulle ha kastat ut förtidigt födda barn från kuvöser i Kuwait 1991. En del av dem är också nästan identiska med de som spreds om Irak innan invasionen 2003. Sunday Times of London skrev nyligen att Iran ska ha försökt smuggla ut Uran från Tanzania, vilket av många skäl är en helt bizar historia. Ett av dem är att det finns uran att bryta i Iran.

Många av de här historierna ratas av svenska medier. Jag har till exempel inte sett någon tidning som slagit upp Afrikaspåret, men i nordamerikansk press och bland världens bloggare är det populärt att återge dem. Sedan Saddam Hussein inte längre skrämmer någon har Irans president Mahmud Ahmadinejad fått ta över rollen som galen muslim som hotar västvärlden.Pentagon har visat bilder på vad man påstår är underjordiska bunkrar där delar av Irans kärnvapenprogram ska finnas. “Experter” på diskuterar tekniska detaljer kring hur man ska slå ut dessa anläggningar på amerikansk TV. Andra “experter” diskuterar hur länge det kommer att dröja innan Iran framställer sin första atombomb. En del talar om månader, andra om ett årtionde, vilket får journalister att säga att sanningen nog ligger mittemellan (Att man ska kunna hitta sanningen mellan två lögner är en gammal journalistisk föreställning). Det publiceras en ström av opinionsundersökningar om faran från Iran. Pew har till exempel frågat vad som oroar amerikanerna mest när det gäller hanteringen av “Irans nukleära program”… “att vi vidtar åtgärder för snabbt eller att vi väntar för lång tid?”.

Men precis som med Irak säger de experter som varit på plats i Iran något helt annat än de som förlitar sig på hemliga källor och satellitfoton.
Att många amerikaner ändå tror att Iran är ett hot beror på att så många av dem faktiskt tror att Bush hittat massförstörelsevapen i Irak eller att Saddam Hussein var inblandad i attacken den 11 september.

Den största lögnen som svenska medier återger utan att tveka att är Irans president skulle gå omkring och hota Israel. I Storbritannien har i alla fall Jonathan Cook
ifrågasatt det i The Guardian men I Sverige verkar det hopplöst att ens publicera en insändare om det.

Jag har skrivit om det här.

I Wall Street Journal skriver den alltid lika skamlösa Per Ahlmark och föreslår att en av de värsta krigshetsarna, John Bolton, ska ha Nobels fredspris.
Det går inte en dag utan att opinionen förbereds för ett amerikanskt eller Israeliskt angrepp mot Iran.

1 kommentar:

Anonym sa...

tack så hemskt mycket
jag är ingen regim anhängare eller mulla älskare
men det bild de visar om iran är fel.
iran har inte anfallit något land och med såna påstående och hot så kanske iranska regien blir tvingad att skaffa sig kärnvapen.
80 procent av iranier i iran vill ha kärnvapen på grund av de är rädda att usa ska anfalla deras land och de ska hamna i ny 8 års krig och de tänkert har vi atom bomber kommer ingen anfalla oss.
v dessa 80 procent är 70 procent emot regeringen men de älskar sitt land och skulle försvara det lika bar som de slogs mot irak