torsdag, september 07, 2006

Vox Popoli: USA är det största hotet mot världens säkerhet


USA är det största hotet mot säkerheten i världen. Det anser i alla fall nästan en tredjedel av de tillfrågade i fem europeiska länder i en opinionsundersökning (Harris) som Financial Times publicerat. Mest kritiska till USA är spanjornerna (44 procent) följt av britterna (36 procent) och fransmännen (28 procent). Putins Ryssland skrämmer bara två procent, Nordkorea åtta och Irak fjorton procent av européerna. Knappt en fjärdedel tycker att Iran är det mest skrämmande landet.
George War Bush tycker säkert att det är konstiga siffror och för en gångs skull är jag beredd att hålla med honom, fast kanske inte helt av samma skäl.

När man invaderat ett par länder, inte vill utesluta ett angrepp mot både Iran och Syrien och dessutom kallar sig själv för krigspresidendenten borde man inte vara förvånad om folk tar en på allvar. Frågan är snarare varför siffran är så låg. Det är också märkligt att fransmännen skulle vara mindre skeptiska till USA än engelsmännen. (Jag har inte hört någon fransman säga något positivt om USA sedan Bill Clinton var president.) Och hur kan någon tro att Iran, som inte startat något krig på hundra år och vars försvarsbudget är mindre än Hollands eller en fjärdedel av Saudiarabiens skulle vara ett hot mot världens säkerhet?

Inga kommentarer: