lördag, oktober 28, 2006

Drömmen om ett nytt Amerika


Venezuela Drömmen om ett nytt Amerika är en rapp liten bok jag hinner läsa medan potatisgratängen gräddas. Venezuela är inget land som tidigare intresserat svenskar, men sedan Hugo Chavez drog igång den bolivarianska revolutionen 1998 har det nog övertagit Kubas plats i västvärldens nyhetsförmedling. Den som undrar varför Chavez nyligen liknade George Bush vid djävulen i sitt tal inför FN:s generalförsamling kan ha glädje av den här lilla introduktionen till Venezuelas historia och samhälle.

Kalle Homlqvist har skrivit en härligt subjektiv debutbok. Den är intressant, inte bara för vad den berättar, utan också för att den tillspetsade situationen i Venezuela gör bristerna i västmedias objektivitetsideal så tydliga. Hugo Chavez trevande revolution i Venezuela har stöd av en överväldigande del av befolkningen. Det är inget mysterium. Förr var det bara en liten vit överklass som fick del av oljeinkomsterna: idag pumpar Chavez ut pengar i sociala projekt som kommer de fattiga (svarta och indianer) till del. Holmqvist sammanfattar det bra: ”Högerdemonstrationer är vanliga. När jag var i Valencia demonstrerade oppositionen mot Barrio Adentro, alltså det sociala program som ger alla venezualer fri sjukård. Och sedan undrar de varför ingen röstar på dem.”

En media som nöjer sig med att bara visa demonstrationerna och återge oppostionens anklagelser om valfusk eller diktatosfasoner från Chavez regering utan att ta ställning till rimligheten i de hårda orden är kanske objektiv i någon mening men sviker sina läsare.

Jag hade gärna velat läsa mer om Venezuelas och USA:s ekonomiska förhållanden, och Chavez ekonomiska politik i sydamerika. Det känns nästan som Holmqvist hoppat över en del svåra frågor. Bushadministrationens hat mot Chavez är begriplig men är den verkligen rationell? Venezuela är lika beroende av att exportera olja som USA är att importera den.

Är det rimligt att Bush oroar sig för att Chavez av politiska skäl ska styra om sitt lands oljeexport från USA till Kina eller andra länder? En sådan manöver borde knappast förändra världsmarknadspriset eller den globala tillgången på olja? Det är ju inte heller så att Chavez skulle ha nationaliserat Venezuelas oljeindustri eller dess vinster i högre grad än andra oljeproducerande länder, så varför är Washington så angelägna om att bli av med honom?

Men om Holmqvist hade försökt besvara de frågorna hade det blivit en annan bok och min potatisgratäng hade hunnit bli bränd innan jag var klar med den.
De obesvarade frågorna hindrar inte att Kalla Holmqvist skrivit en läsvärd introduktion ett land som hamnat i världens fokus på senare år. Holmqvist kan skriva, är kunnig och lagom engagerad. Hade boken kommit ut på sextiotalet hade den nog recenserats och sålt en hel del. Fel åsikter (Jan myrdals andliga barnbarn version light?), litet förlag, den sakliga subjektivismen och en författare som förmodligen inte går på rätt journalistfester garanterar dock att den inte kommer att få mycket uppmärksamhet.

Venezuela Och drömmen om ett nytt Amerika
Kalle Holmqvist
Murbruk Förlag

Inga kommentarer: