onsdag, december 20, 2006

Sälj din njure


I takt med att vi blir allt äldre och fetare ökar behovet nya fräscha njurar. Men tillgången är begränsad. Förra året dog över 4000 amerikaner i väntan på transplantation. För att lösa problemet med att folk gärna behåller bägge sina njurar, trots att man kan överleva med en, föreslår brittiska affärstidningen The Economist (18-24/11) att man ska legalisera handeln med njurar. Det är inte farligare att få sin njure borttagen än att göra en fettsugning, skriver man.

Man kan kontrollera om säljarna lider av sjukdommar och ta hand om dem efteråt (Man kan också strunta i det). Man föreslår att en del av betalningen till exempel kunde vara en sjukvårdsförsäkring.

Föregångslandet The Economist nämner (och jag hittar inte på) är Iran som har legaliserat handeln med njurar. The Economist, som förmodligen inte skrivit något positivt om Iran sedan det hette Persien och diktatorn på påfågelstronen flydde, konstaterar att det inte finns några köer längre i Iran.

Huruvida det betyder att alla iranier som behöver en njure också får det framgår inte. Varför ställa sig i en kö om man inte kan betala? Men ur en ekonoms synvinkel är det viktiga att köerna försvinner.

1 kommentar:

Anonym sa...

kan man som västerlänning åka dit och köpa en transplanation??