torsdag, januari 04, 2007

Efter Saddam


Det kan vara över fyrtio grader varmt men du har bara tillgång till el en timme av sex så luftkonditioneringen står mest tyst och lamporna är släckta. När det finns el hör du någon från din regeringen på TV (om du inte sålt den) säga att man kommer att tvingas dra ner på den där timmen.

Ditt land producerar över 2 miljoner fat olja om dagen men du tvingas köa fyra timmar för att fylla bensintanken. Du har inget jobb. De flesta du känner har inget jobb. Någon eller några i din familj har dödats de senaste åren. De flesta du känner har minst en familjemedlem som skjutits eller dödats av en bilbomb. 655 000 tusen av dina landsmän har dödats som en följd av våldet visar en studie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften The Lancet. 1,7 miljoner har flytt utomlands de senaste åren.

På nittiotalet bombades ditt lands infrastruktur. El och vattenverk förstördes. Sedan utsattes man för sanktioner vilket gjorde att man inte kunde importera reservdelar så att man kunde få vatten, avlopp och elen att fungerar igen. Till och med sjukhusen hade svårt att importera mediciner och sjukvårdsutrustning. En halv miljon barn dog som en följd av brist på mediciner och rent vatten.

Tanken var att om man förstör Irak och gör situationen livet outhärdligt för irakierna så kommer de eller i alla fall någon general att störta Saddam Hussein. Varför det var så viktigt för USA att den irakiska diktatorn skulle störtas finns det delade meningar om. Kanske för att han förstörde Irak och gjorde livet outhärdligt för irakierna. Men kanske var det mest för oljan.

Resultatet av sanktionerna blev i stället att du i likhet med de flesta irakier blev beroende av statens livsmedelshjälp. Saddam Hussein fick mer makt över ditt liv.

Våldet har nu tagit sådana proportioner att du inte låter dina barn gå till skolan. Två tredejedelar av alla irakiska barn har slutat gå till skolan.
Du kanske tillhör de irakier som hatar Saddam Hussein men det är ännu mer troligt att du (också!) tillhör de 90 procent av irakier som tycker att det helvete som var Irak under Saddam och de amerikanska sanktionerna var betydligt bättre än dagens helvete. Du kanske tillhör de irakier som tycker att det är rätt att skjuta på ockupationarmén men också de 2/3 som tror att våldet kommer att bli värre om de drar sig undan.

På TV säger man att Irak numera är en demokrati men går du ut riskerar du att bli dödad. De flesta irakiska parlamentariker lever utomlands. Regeringen skyddas av amerikanska soldater.
När regeringen vill visa sin handlingskraft är det inte genom att återställa ordningen eller ens elen utan genom att avrätta Saddam Hussein. Att rättegångarna om hans värsta brott inte är klara bryr man sig inte om. Internationella organisationer som Human Right Watch har kallat rättegången “orättvis“. Tre försvarsadvokater dödades. Domare byttes ut när de ansågs för veka. (Till exempel den kurdiske domaren Abdullah al-Amri, efter att han sagt att Saddam Hussein inte var en diktator).

Brysseltribunalen har förklarat att den irakiska domstol som dömde Saddan Hussein till döden är illegal. Internationell lag förbjuder okupationsmakter från att ändra det juridiska systemet i ockuperade länder. Den irakiska domstolen som skapades och finansierades av amerikanerna kan knappast kallas självständig.

Rizkar Mohammed Amin, en annan kurdisk dommare som hade hand om Saddams rättegång, menar att avrättningen var olaglig även enligt irakisk lag. Enligt Amin ska en avrättning ske 30 dagar efter att en dödsdom fastställts, och inte, som regeringen sagt, inom trettio dagar. Amin påpekar också att det enligt Irakisk lag är förbjudet att avrätta någon under Eid al-Adha, en religiös högtid som ska vara fredlig. Att avrätta Saddam Hussein under Eid al-Adha är som att avrätta någon på Julafton.

Men det handlar inte bara om att den Irakiska regeringen struntar i sina egna lagar på ett sätt som vittnar ett öppet förakt för dem. Det handlar också om hur man gjort det. För sunnimuslimer började Eid al-Adha Lördagen den 30 december. För Shiamuslimer började den på Södagen den 31 första. Regeringen har kringått förbudet genom att förklara att Eid al-Adha börjar den 31. Det är bara Shiamuslimernas Eid som är den riktiga Eid. En del menar att det innebär att regeringen signalerar att Irak nu är en shiamuslimsk stat.

Bilderna från hängningen där man ropar shiamuslimska slagord förstärker intrycket. Offren för Saddam Husseins diktatur har blivit en lynchmobb, bödeln är på väg att bli en martyr och kaoset i Irak blir allt värre.

Inga kommentarer: