söndag, januari 07, 2007

Förskönande siffror. Varannan irakier skadad?


I USA och på många håll i världen rapporterar man dagligen om hur många amerikanska soldater som dödats i Irak. En del på högerkanten, som till exempel baby Bushs mamma, retar sig på denna journalistiska nit. Kanske är Barbara en riktig kristen. Om man verkligen tror på Gud och paradiset för de troende så finns det ju ingen anledning att gråta över ett spillt liv. Döden är ju bara början på det eviga livet. En tår är då mest ett tecken på att tron är svag. Ateister har inte den lyxen.

Även om jag inte är riktigt säker på varför Barbara retar sig att man tjatar om de döda - kanske är henne som sonen ärvt sin likgiltighet ifrån - är jag också irriterad. Men mer av kamerala än teologiska skäl. Jag retar mig på att man bara rapporterar om de amerikanska soldaterna som dödas men struntar i de från Storbritannien, Ukraina och de andra ockupationsarméerna. De är visserligen bara 230, men varför har amerikanska media (som franska) bestämt att man inte ska räkna med sina allierades dödsoffer? Eller varför man inte tar med de privata legoknektarna. Det är svårt att få tag på siffror men fram till november 2005 ska 428 ha fått sätta livet till. Många legoknektar utför dessutom precis samma uppgifter som militären gjort i tidigare krig. Den riktiga siffran över antalet döda ockupationsoldater i Irak är alltså närmare fyra än tretusen. Och varför räknar man så sällan ihop dödsoffren i Irak med de i Afghanistan? Bägge sägs ju ingå i det man säljer som kriget mot terrorismen.

Men även 4000 döda är en siffra som förskönar konsekvenserna av Bush politik, då den inte tar hänsyn till de (50 000?) amerikaner som skadats fysiskt eller psykiskt. Och vad med studien i The Lancet som säger att 655 000 irakier dödats sedan invasionen? På varje död amerikan går det tio eller tjugo skadade men finns det några siffror på hur många irakier som skadats? Om proportionerna är desamma betyder det att varannan irakier i varierande grad, fysiskt eller psykiskt, kan ha skadats som en följd av Bush beslut att invadera Irak.

2 kommentarer:

Ia sa...

Åh, Barbara Bush! Jag glömmer aldrig hennes yttrande efter New Orleans:

http://www.editorandpublisher.com/eandp/news/article_display.jsp?vnu_content_id=1001054719

Pierre Gilly sa...

Jo, men hon är snäll också. Hon donerade pengar till orkanens offer (skatteavdrag). Villkåret var att de användes till att köpa mjukvara från hennes sons bolag.