måndag, januari 29, 2007

Snaran mest humanVad är vett och etikett när man ska avrätta någon? Saddam Hussein fick varken sova sista natten eller ett respektfullt bemötande innan han hängdes.

Å andra sidan la bödeln en scarf runt hans hals innan han spände fast repet. Är det verkligen för att förhindra fula märken, som media rapporterat, eller handlar det om att man inte repet ska smustas ner med hudrester från de hängda? Kanske handlar det mer om vad som är praktiskt för bödeln än ett försök att göra de avrättade vackrare.

Hängning verkar trots allt vara en av de mer humana avrättningsmetoderna såtillvida att döden är ögonblicklig. Vissa moderna påhitt verkar inte lika effektiva. Angel Diaz som avrättades i Florida den 13 december måste haft det jobbigare än Saddam Hussein, hur artiga vakterna än kan ha varit när de spände fast honom i stolen. Doktorn som gav honom den första serien injektioner körde nålen genom venen så att gift och bedövningsmedel hamnade i det underliggande köttet, skriver TheEconomist (6:e januari). Läkaren var tvungen att ge Diaz ytterligare en giftdos. Det tog 34 minuter innan han dog.

Att avrätta med hjälp av giftinjektioner är standardmetoden i 37 av de 38 amerikanska stater som har dödsstraff. Nyligen avbröt Missouri sina avrättningar sedan det visat sig att den läkare som utfört dem är dyslektiker och tidigare bara gett fångarna halva rekommenderade dosen smärtstillandemedel.

Har gått i LO-Tidningen

Inga kommentarer: