onsdag, januari 03, 2007

wikisummariesOm du vill läsa böcker men varken har tid, råd eller ork erbjuder nu vår nya sköna värld en lösning. Wikipedia, den fria nätencyklopedin som finns på över tjugo språk startade nyligen Wikisummaries som innehåller gratis förkortningar av allt från klassiker till de senaste kioskvältarna. Här kan man läsa William Shakespears Hamlet eller Milton Friedmans Capitalism and Freedom på kortare tid än det tar att baka en kaka. Varje kapitel är sammanfattat för sig. Wikisummaries innehåller studiefrågor, citat, personregister, analyser av symboler och metaforer.

Just nu finns bara 38 titlar på engelska men eftersom idéen bakom Wikisummaries är densamma som för Wikipedia: vem som helst får skriva, så dröjer det förmodligen inte länge innan man får lägga till två, tre, eller rent av fyra nollor.

Kanske speglar Wikisummaries ytligheten i vår stressade tid. Å andra sidan publiceras det mer böcker i världen än någon människa hinner läsa under ett helt liv så Wikisummaries kanske kan bli en hjälpmedel till att orientera sig i detta överflöd. Är Wikisummaries färdigtänkt information (intellektuell snabbmat) eller början på början på en slags kollektiv intelligens som blivit möjlig tack vare den nya informationsteknologin? Det kanske beror på dem som läser och skriver i Wikisummaries.

Inga kommentarer: