söndag, mars 11, 2007

Jean Baudrillard


Den franska filosofen och sociologen Jean Baudrillard gick bort i veckan. Han blev kanske mest känd bland allmänheten för att han i en bok hävdade att Gulfkriget aldrig ägt rum. Och så för att hans tänkande inspirerat de som gjorde kultfilmen The Matrix.
Baudrillards idéer kan många gånger verka chockerande och lite löjliga men ägnar man honom lite tid är det inte svårt att inse att mannen kunde ge intressanta perspektiv på världen.
Men hallå, skulle Gulfkriget inte ha ägt rum?
Visst hände nått otäckt i Kuwait vid den här tidpunkten menar Baudrillard men man kan knappast kalla det för krig. Saddam Hussein drog undan sina bästa förband innan striderna började. De trupper som inte hunnit ut när amerikanerna gick in bestod av shiiter och kurder han inte litade på. En amerikansk soldat har beskrivit det som att de mötte en samling unga irakiska bondpojkar som inte visste hur man rengjorde vapnen från sand.
Det som sedan följde kan bäst beskrivas som en ensidig slakt. Av 550 000 amerikanska soldater som sänts till mellanöstern dog bara 147 i strid, vilket enligt Baudrillard är färre än som hade dött i trafikolyckor om de stannat i USA.
Det kan jämföras med att minst 20 000 irakiska soldater dödades. De flesta av dessa dem hann förmodligen inte ens se fienden, eftersom de kunde bombas ihjäl från stort avstånd. Andra sköts i ryggen på “dödens väg” när de försökte ta sig tillbaka till Irak.
Förr förvrängdes verkligheten med hjälp av propaganda, idag skapar den vår verklighet, hävdade Baudrillard.

Inga kommentarer: