måndag, april 23, 2007

Den senaste skolmassakern


En ung man skjuter nästan trettio elever och fyra lärare på Virginia Tech universitetet innan han tar sitt eget liv. Det är inte bara en tråkig historia: den är tjatig också. Amerikanska elever som plötsligt försöker döda så många skolkamrater som de hinner innan de skjuter sig själva har blivit ett lika vanligt inslag som flygolyckor. Året innan ska en annan elev från samma skola ha gått till en polisstation och skjutit flera personer. Och varje gång rapporterar media att mördaren agerat på egen hand, vilket inte är sant.

Den 23-årige Cho Seung-Hui hade många som hjälpte honom att utföra massakern. Lagstiftarna i Washington gjorde det möjligt för Seung-Hui att köpa vapen en kort tid innan massakern. Personalen i butiken kunde ha vägrat att sälja det till Seung-Hui som enligt en mängd vittnesmål inte kunde dölja sina psykiska problem.

Nästan tio gånger fler amerikaner dödas av skjutvapen varje år än som dog i attacken den 11 september. År 2000 sköts till exempel 26 800 amerikaner enligt The New York Times. I Storbritannien dödas sex gånger färre människor, proportionellt sett, av skjutvapen tros att den grova kriminaliteten annars är mer utbredd än i USA.

Trots att sambandet mellan antalet vapen i omlopp och antalet skjutna är väl dokumenterat har rädslan för terrorism fått allt fler amerikaner att ansöka om vapenlicens. Det är framförallt som intresset för vapen ökar. På Armed Females of America tycks man mena att det handlar om jämlikhet: "De som kräver vapenkontroll har samma mentalitet som palestinska självmordbombare eller talibaner som kidnappar kvinnor för att våldta dem och göra dem till sexslavar. De vill inte att medborgarna ska kunna beväpna sig och framförallt inte om medborgarna är KVINNOR."

De amerikanska vapentillverkarna spelar också mer än vanligt på folks rädslor :”Jag tältar på egen hand. Jag liftar på egen hand. Jag klättrar i berg på egen hand.” säger den unga kvinnan i annonsen. ”Men med min Smith & Wesson är jag aldrig ensam”.

Vapentillverkarna satsar mycket på att förnya utbudet. Ett av de mest återkommande argumenten är att vapnet är kraftfullt men ändå lätt att dölja. Förra årets handelvapen var Smith & Wessons 460 XVR som avfyrar kulor med dubbla ljudhastigheten.

För dem som föredrar storlek framför snabbhet borde annars den 50 kalibriga magnum 500 vara av intresse. Den gör stora hål. Det är mest grovkalibriga handeldvapnet på marknaden. Men kunderna svek först. Kanske var den för klumpig. Försäljningen tog fart först efter att en organisation som verkar mot vapen presenterat en detaljerad studie som visar att kulor från Magnum 500 kan tränga igenom de flesta av polisens skottsäkra västar.

Ytterst är det den amerikanska vapen- och våldskulturen som gör de upprepade massmorden möjliga. Nästan var fjärde amerikan menar att det är okey att använda lite våld för uppnå det man vill.

Den första skolmassakern ska ha inträffart i San Diego 1979. Brenda Spencer sköt två lärare och skadade nio elever med ett gevär hon fått av sin pappa. Hon ska ha förklarat det med att ”I don’t like Mondays ”. En popgrupp gjorde en låt om det och plötsligt hade skolmassakrer blivit en del av populärkulturen. Precis som unga män en gång i tiden läste Goethes ”Den unga Werters lidande” och sedan tog livet av sig på samma sätt som huvudpersonen i Goethes roman har skolmassakrer blivit ett fenomen narcissitiska unga män älskar att härma.

Inga kommentarer: