fredag, maj 11, 2007

Chique eller chock?


Vad är det för fel på ett luktfritt Venedig inomhus? Las Vegas kasinon bjuder på en massa attraktioner man kan beundra eller fnysa åt.

Mitt hotell ser ut som det dekorerats av familjen Addams: svarta väggar och kopior på klassiska konstverk (även i taket). Tavlorna är ofta flera gånger större än originalen och det är grymt övermöblerat. På hotellets egen TV-kanal säger man att inredningen är “chique” men kanske vore chock en bättre beskrivning.

Samtidigt finns det ofta något demokratiskt i amerikaners förhållningsätt till kultur. Vad är god smak annat än klassbunden snobberi? (Läs Bourdieu http://pierregilly.blogspot.com/search?q=bourdieu)
Att ha svårt för amerikansk kultur och kritisera amerikansk politik är ju inte samma sak, även om det kan kännas naturligt att blanda ihop det ibland. Jean-Paul Sartre som inte var någon vän av amerikansk politik skrev uppskattande om till exempel Jazz. Raymond Aron däremot, som var något av amerikas intellektuella alibi i Frankrike på sextiotalet, avskydde däremot all amerikansk kultur.

Inga kommentarer: