torsdag, maj 03, 2007

Debatt om Iran

Ali Esbati (Vänsterpartiet) ska debattera Iran med Fredrik Malm (Folkpartiklarna) nu på Måndag (för tid och plats: http://esbati.blogspot.com/).

Visst kan man tycka olika om hur Sverige bör förhålla sig till Iran men jag tycker man kan kräva en koherens. De som tycker att Iran bör sanktioneras borde också ställa upp på sanktioner mot länder som är som Iran eller värre. Saudiearabien är ju till exempel mindre demokratiskt än Iran och situationen för saudiska kvinnor är med våra måttstockar betydligt värre än i Iran. Och de som är oroade över Iranska vapen borde vara ännu mer oroade över de toppmoderna amerikanska vapen Saudiearabien köper varje år. Saudiearabien spenderar 24 miljarder dollar om året på vapen medan Iran, med en betydligt större befolkning, bara lägger ner 8 miljarder.

På samma sätt bör vi naturligtvis då behandla Ekvatorialguinea som Zimbawe osv.

Det är naturligtvis en omöjlig politik. Om Sverige agerade för sanktioner mot Saudiearabien, Ekvatorialguinea och andra rövarstater skulle vi få problem med USA som bara använder talet om säkerhet och de mänskliga rättigheterna för att föra en politik som gynnar deras affärsintressen.

Inga kommentarer: