torsdag, maj 17, 2007

Gud möter Condolezza Rice


Känner du igen de här två? Kvinnan är USA:s nuvarande utrikesminister. Den andra är Gud. Han har sagt det själv, och hans radio har upprepat det. Gud heter Teodoro Obiang Nguema Mbassogo och styr och ställer i Ekvatorialguinea. Den lilla oljerika afrikanska republiken anses av människorättsaktivister vara en av de värsta diktaturerna i världen.

Condoleezza Rice träffade Gud så senast som förra året och de tyckte om varandra. Det sa de i alla fall.

Att vara Gud är ett familjedrag. Obiangs farbror som skötte Ekvatorialguinea innan Obiang tog livet av honom sa också att han var Gud. Obiang tycker om att befolkning bär kläder med hans bilder på, att gator och torg uppkallas efter honom, att slita naglar av folk eller leka elektriska lekar med deras bröstvårtor. Ekvatorialguinea har stora oljeinkomster, en liten befolkning och en fenomenalt hög barnadödlighet. Större delen av oppositionen lever i exil, ja, en stor del av befolkningen också. Därför fick han 97 procent av rösterna i senaste valet (efter vad amerikanska UD beskrev som en väldigt “professionell“ valrörelse). Forbes magazine anser att Obiang är en av de rikaste statscheferna i världen, vilket är konstigt då hans lön är 5000 dollar i månaden.

Det som gör Obiang så populär i Bush-administrationen är att Ekvatorialguinea har olja och låter de amerikanska bolagen få en stor del av vinsterna. Sin egen andel placerar Obiang i USA. Om han krävde att Ekvatorialguinea skulle få en större del av oljeinkomsterna och kanske rent av använde resurserna till skola och hälsovård åt sina landsmän skulle det inte ta många dagar innan oljejuntan i Washington kom på att Obiang är afrikas äldsta och blodigaste diktator och började att tala om behovet av demokrati.

Inga kommentarer: