måndag, maj 14, 2007

I det italienska parlamentet finns nu ett lagförslag som ska förhindra att folk med förmögenheter på över 15 miljoner euro får offentliga uppdrag om de inte lämnar över skötseln av sina tillgångar till en förvaltare. Det är ett steg i rätt riktning, även om man kan undra varför folk med så mycket pengar ens ska vara valbara. Eller ha rösträtt.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Varför skulle folk med mycket pengar inte ha rösträtt? Uppskattar en del av det du skriver, men det där var bara korkat.

Pierre Gilly sa...

Ett skäl är att folk med pengar kan köpa sig till ämbeten. Titta bara på Bloomberg, New Yorks borgmästare eller Italiens tidigare premiärminister.

Ett annat är att folk med stora förmögenheter och affärsintressen lätt hamnar i intressekonflikter.

Ett tredje skäl, mer ideologiskt, är att folk med pengar, säg över 15 miljoner euro, ofta inte riktigt förstår hur 99 procent av medborgarna lever och därför är olämpliga som ledare.

Anonym sa...

Det var inte det mitt påpekande gällde. Det var att du påstod att de rika inte borde ha rösträtt som jag ogillade.

Pierre Gilly sa...

Ja, det var kanske mest en provokation... Fast man skulle kunna resonera som högern gjorde i början av 1900-talet, men omvänt, och säga att folk med för mycket privategendom inte är ansvarsfulla nog att få rösta.