måndag, maj 14, 2007

Lunch i Las Vegas


Vad jag tycker om Las Vegas? Intressant, en lysande stad, brukar jag svara. Mer likt det riktiga Amerika än New York, där jag brukar snurra runt. Las Vegasbor gillar att höra det. Men européen inom mig mår illa av alla neonljus, kopior på Eiffeltornet, frihetsgudinnan, pyramider och så vidare.

Är Las Vegas egentligen en stad? Räcker det att bygga en massa kasinon, köpcentrum och villakvarter för att det ska bli en stad? Här finns inget centrum i traditionell mening, kollektivtrafiken är usel och det är knappast promenadvänligt. Men det finns drive-in bankomater och enarmade banditer i snabbköpen.

På ett lunchbjudning talar jag med Charles Borck, som träffat Hitler och Göring under Olympiaden i Berlin 1936. “Många ansåg att Hitler var ett geni i början", sa han. Borcks närminne verkar utmärkt, men det är sämre med balansinnet.

En svettig affärsman berättar hur han hjälper Ekvatorialguineas diktator att utveckla försäkringsväsendet. Han trodde att Ekvatorialguinea låg i Asien när han accepterade uppdraget.

Jag föreslår att man skulle kunna plantera plastträd utmed Las Vegas gator, så att det blir enklare att parkera i skuggan utan att slösa med vatten, som behövs till alla golfbanor, och alla verkar tycka att det är en utmärkt idée.

Borck talar om shower han såg i Paris på trettiotalet. Jag sätter mig på altanen. Fasaden har hål efter golfbollar. Någon säger att de lyser upp berget intill med strålkastare på nätterna. Jag vill inte vara mindre absurd utan börjar läsa Samir Amins The Liberal Virus medan någon återigen frågar Borck vad Göring sa till honom.

Inga kommentarer: