onsdag, maj 23, 2007

Terroristsäkra äpplen


Alla har vi väll någon gång köpt äpplen som ser ut som om Cézanne målat dem men sedan visar sig smaka som en brittisk fruktkaka utan sockret. Man tuggar men det blir bara vått i munnen och man undra var något så smaklöst kan ha vuxit, vad för sort det är och om någon genetiker mixtrat äpplets genetiska kod. När sedan de andra äpplena ser lika magnifika ut efter att ha legat ratade fyra månader i frukskålen börjar man misstänka att de är bestrålade och likt petflaskor och cigarettfimpar kommer att kunna grävas fram helt oförstörda av framtidens arkeologer.

Det är lätt att låta fantasin skena iväg när man köpt sådana äpplen men i framtiden kommer man nog kunna hålla misstankarna i styr. Detta tack vare en ny teknologi som tagits fram efter den 11 september i syfte att få fram ett terroristsäkert äpple. De små äckliga klistermärkena som sitter på frukt idag är snart historia: allt fler amerikanska äpplen är numera tatuerade med information som effektivt kommer att stoppa alla vilda spekulationer. Den amerikanska regeringen vill kunna ha koll på var äpplet befinner sig hela vägen från att det plockas ner från trädet till det det genom diverse mellanhänder hamnar i snabbköpet.

I framtiden kommer man inte bara att kunna läsa på skalet vad det är för frukt utan också var den odlats, hur den odlats och hur många kallorier den innehåller säger folk i branschen till New York Times. Redan nästa år är det lag på det måste stå på all importerad frukt varifrån den kommer, vilket förmodligen kommer att hjälpa till att minska det amerikanska underskottet i handel med livsmedel.

I Japan säljs det redan frukt med strekkod inbränd på skalet. Den amerikanska stormarknadskedjan Wal-Mart kräver att alla fruktlådor som skickas till dess högkvarter i Bentonville märks med en liten radiosändare så att de kan spåras via sattelit. Om äpplena egentligen kommer att bli terroristsäkra när de anslutit sig till informationsamhället är väll tveksamt men de blir definitivt fulare.

Inga kommentarer: