onsdag, maj 16, 2007

Vi som stödjer Bush och gillar Castro
22 procent av amerikanerna tycker att Bushadministrationens politik är vettig. Nio procent tycker att Dick Cheney är en bra vicepresident.
Vad är det för människor som fortfarande gillar Bush? Jag träffar två av dem då och då här i New York för meningslösa bordssamtal. De senaste tre åren har vi bara varit överens om två saker, låt vara av helt olika skäl.

Med Ra brukar jag diskutera Iran. Senast kom han med ett klargörande: “Syftet är inte att vara rättvis mot Iran: syftet är att besegra dem“. Marc tycker att man ska stoppa invandringen från Mexiko genom att minera gränsen. Bägge kör Porche, men det som förenar dem är att deras politiska åsikter främst verkar styras av vad som gynnar dem ekonomiskt. Så länge Börsen stiger kommer Ra aldrig att kritisera Bush, och Mark är glad för att han fått lägre skatt.

Ra gillar faktiskt Fidel Castro, vilket kan verka märkligt. Inte för att Kuba har högsta medellivslängden i latinamerika, utan för att gubben är så seg. Högern är svag för vinnare, även om de inte har rätt politik. Det är därför som borgarna i Sverige gillar sionisterna i Israel. Man tycker kanske inte att stöld av palestinska hus och palestinskt land är bra - privategendomens okränkbarhet är ju en hörnpelare i deras värld - men makt är rätt.

Själv hade jag nog, precis som Ra och Mark, lagt en röst på att ge Bush en tredje mandatperiod om det varit möjligt. Inte för att jag uppskattar hans folkmord, utan för att han skadat USA så mycket. Blodiga angreppskrig är inget Bush uppfunnit, men det sätt han driver det på har försvagat USA så mycket att det kommer att ta lång tid innan man återhämtat sig nog för att invadera nya länder. Demokraterna, som traditionellt varit krigspartiet i USA och kanske därför har mer erfarenhet, har en bättre strategi för att kontrollera Iraks resurser än Bush. Om Bush hade lyssnat på sina militärers råd hade han förmodligen redan kunnat ha bombat både Iran och Syrien vid det här laget.

Bush krig och vansinniga skattesänkningar påskyndar dollarns fall. En process som hade tagit några årtionden med rimligare beslutfattare kan vara över om bara några år tack vare Bush. Då blir det svårare för både Ra och Mark att köpa en ny porche, eller för USA att finansiera sina krig. Dick Cheney behöver inte oroa sig: han har en stor del av sin förmögenhet placerad i euro.

Inga kommentarer: