måndag, juni 25, 2007

Det iranifierade Irak

Går man på apotek i Irak frågar apotekaren om man vill ha västerlänsk, jordansk eller iransktillverkad medicin. Och eftersom den iranska är billigast, är det oftast den som folk vill ha, skriver den Londonbaserade arabiska tidningen Asharq al-awsat i en artikel som ger många exempel på hur iranifierat Irak blivit. Det går till och med handla med iranska rial i de flesta irakiska städer, hävdar Asharq al-awsat. Det iranska inflytandet är kanske störst i de shiitiska städerna i södra Irak. Där är till och med det första utlänska språket de yngre lär sig persiska. I Taxibilarna spelar man iransk musik och bland kvinnor är iranskt mode populärt.

En irakisk parlamentsledarmot hävdar att
"Iran dominerar den irakiska frukt och grönsaksmarknaden och det finns inte inte längre en irakisk stad eller by där Iran inte finansierat ett kulturellt centrum eller ett bibliotek."
Efter ytterligare exempel på hur Iran allt mer tagit över Irak ekonomiskt och kulturellt avslutas artikeln med ytterligare ett citat från en irakisk parlamentariker:

"Iran kontrollerar vår energiförsörjning. Nästan all vår bensin, vår gas och elektricitet har iranskt ursprung. Vet man det, inser man vilka konsekvenser det skulle få för oss om motsättningen mellan USA och Iran blir värre."

Inga kommentarer: