onsdag, juni 20, 2007

Ryssarna gillar Putin

Sovjetunionen brukade beskrivas som Övre Volta med raketer av utländska diplomater. I dag kan man säga att Ryssland är mer likt Saudi-arabien med raketer, skriver Perry Anderson i sitt porträtt av det postkommunistiska Ryssland i majnumret av Harpers Magazine.

I väst är det många som uttrycker oro för demokratins utveckling i Ryssland, men den oron verkar inte delas av många ryssar. Sjuttio procent av befolkningen tycker att den nyktre Putin gör ett bra jobb. Det kan jämföras med att bara 36 procent av amerikanerna och 30 procent av britterna säger samma sak om Bush och Blair.

Varför det är så är inte så svårt att förstå menar Anderson. Lönerna är fortfarande låga men de har trots allt fördubblats under Putin. Inget övergrepp Putin gjort kan heller jämföras med när Jeltsin bombade det ryska parlamentet eller hur han fuskade med folkomröstningen om den nya konstitutionen.

Jeltsin är kanske saknad av den västerländska eliten men ryssarna minns hur ekonomin kollapsade när han upplöste Sovjetunionen och hur han gav bort landets tillgångar till sina vänner.

Medellivslängden för män har sjunkit under 58 år, vilket är lägre än i Pakistan. Ryssland har krympt bakom de gränser man hade i slutet av sextonhundratalet. Befolkningen minskar med 750 000 människor om året och BNP är mindre än Mexikos. Ändå verkar de flesta ryssar tycka att det är betydligt bättre än under den nyligen bortgångne Boris Jeltsin.

publicerad i senaste numret av Lo-Tidningen

4 kommentarer:

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
bjolso sa...

Intressant inlägg, och jag delar väl i princip åsikterna. Men ett litet faktafel har smugit sig in i din text, och det är när det gäller BNP. Den ryska BNP:n var förmodligen lägre än Mexikos för några år sedan, men inte idag. Och detta gäller oavsett om man räknar total BNP eller per capita.

Räknat i total BNP ligger Ryssland på 9:e plats i världen (mellan Italien på 8:e och Brasilien på 10:e), medan Mexiko ligger på 13:e plats.

Siffrorna kommer härifrån:

https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/rankorder/2001rank.html

Pierre Gilly sa...

Okey. Uppmärksamt. Funderar på att åka till Ryssland så har du några tips på ryssar att intervjua om hur landet ligger...

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.