torsdag, juli 19, 2007

"Medvetandet gör oss ansvariga"De senaste femtio, sextio åren har många svenskar drabbats av Jan Myrdal. En del reagerar med illamående och hojtar efter åsiktskarantän. Man kräver att den ena eller andra tidningen ska stänga sina sidor för gubben eller att han ska uteslutas från Pennklubben.

Andra börjar tala om behovet att gå till "läggen" och hänvisar till vad Jan Myrdal skrivit i allt från hur köttbullar bör stekas till hur klasskampen avspeglar sig i arkitekturen i norska träkyrkor från 1400-talet.

Medan den första gruppen sällan förmår sig att läsa igenom en hel artikel då de vet att gubben är ond, och man inte ska läsa onda människor, försöker den senare läsa varenda rad gubben skrivit eftersom de är övertygade om att gubben vet allt, sett allt och förstått allt. De läser hans nästan åttio böcker om och om igen tills det myrdalska språket trängt undan deras eget. De klär sig som Jan Myrdal, låter som honom, fyller sina hem med tusentals böcker och döper sina söner till Jan.

Den första gruppen har blivit allt större, medan den senare krympt ihop till en liten sekt genom åren, men annars är det mesta sig likt nu när Jan Myrdal fyller åttio år.

Murbruk förlag (som startats av unga myrdaliter?) firar födelsedagen med en nästan 400 sidor tjock volym av valda texter från de senaste femtio årens produktion med titeln Medvetandet gör oss ansvariga.

"Myrdals samlade smörja" borde den heta säger min morbror när jag visar upp den.

Titeln är hämtat från en text där Myrdal för fram ett existentialistiskt budskap: "Vi föds in i livet utan egen förskyllan och vi deltar i klassernas kamp vare sig vi vill eller inte. Medvetandet gör oss ansvariga". (Snacka om att vara ute: i dag när klasskampen dödförklarats begär man bara att vi ska vara medvetna och ansvariga för att placera våra pensionspengar i rätt aktiefonder.)

Mycket av tjusningen eller det förskräckliga med myrdalskan är att den är raka motsatsen till vad han själv kallar "dagens-nyheterska". Myrdal "spyr" över sånt han inte gillar, när finare människor på sin höjd kastar upp. Han är rå, generaliserande, oerhört nyanserad, alltid påläst, fullständigt omdömeslös, fruktansvärt korkad och många gånger briljant. Problemet är att det inte alltid är enkelt att lista ut när han är vad.

Något som är ganska uppenbart när man läser dessa texter - som handlar om allt från Strindberg till invasionen av Tjeckoslovakien - är hur lite myrdalskan förändrats under ett halvt århundrade.

Det gäller också budskapet: Man kan alltid räkna med att Myrdal gör sitt bästa för att underminera utbredda värderingar: "Parlamentarismen är demokratins trekronorsmynt. Det var parlamentarismens stater som drev kolonialismen och skötte plundringen på mest hycklande sätt åt sin härskande klass. Det var i parlamentets Storbritannien, rösträttens Tyskland och demokratins Frankrike den politiska klassen drev ut sitt valboskap i folkslakten 1914."

"Den svenska grundlagen - skriven halt och skevt som ett bilhandlarkontrakt -…)"

"Sionism är rasism. Den är antisemitismens siamesiska tvilling."

Ofta blir det inte riktigt färdigargumenterat, trots texternas längd, men många gånger lyckas Myrdal ändå relativisera sådant som ses som självklara sanningar.

Till skillnad från många andra författare har Myrdal också karisma live. En del av den kommer förmodligen ur det att han verkar fullständigt övertygad om att han fattat hur det mesta hänger ihop, men att de flesta människor inom debattsverige är för korkade för att förstå vad han säger.

Det gör att han kan stå inför ett hundratal pennklubbsmedlemmar, som nästan samtliga är emot honom och visar det öppet, utan att verka det minsta besvärad.

Skulle du bli osäker om ett gäng tioåringar kom fram till dig och kritiserade dina åsikter?

Mycket av både tjusning som avsmak för Myrdal ligger förmodligen i hans osvenska självförtroende. Man efterlyser ödmjukhet, osäkerhet, bot och annat som inte ingår i den offentliga debattören Myrdals repertoar där man i stället bjuds på encyclopediska kunskaper, (ibland väl) hisnande historiska paralleller och, sist men knappast minst: Myrdalskan!

(Jan Myrdal: Medvetandet gör oss ansvariga - Valda texter 1957-2007 Murbruk förlag.)

Publicerad i Arbetarbladet och Kristianstadsbladet idag.

Inga kommentarer: