onsdag, augusti 15, 2007

Sniglar i regeringenKalle och Sven Otto

Studenter som blir klara i tid ska få en bonus. Folk som är utbrända, har kronisk värk, är deprimerade eller har sömnproblem ska inte längre kunna bli långtidssjukskrivna. Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson hävdar orwellskt att det ”är inhumant att sjukskriva” folk när hon försvarar regeringens nya riktlinjer. Det gemensamma för dessa två regeringsförslag är att de vädjar till tanken att man ska göra rätt för sig.

Men hur underbyggt är det hela? Om regeringen verkligen ville hjälpa folk tillbaka till arbetet snabbare så borde man väl ändå utgå från fakta. Nu säger regeringens projektledare själv att “vi kan inte säga att vi har god vetenskaplig grund för de nya riktlinjerna.” Jaha.

Kan sjukskrivningar ha något att göra med att vi har det högsta arbetstempot i Europa (om man ska tro en rapport från EU:s arbetslivsinstitut Eurofond). Det har lett till att Sverige haft en av de högsta produktivitetshöjningarna i världen under det senaste decenniet. (Lönerna har dock inte stigit i samma takt).

Hur gärna regeringen än vill så finns det inget som tyder på att sjukskrivningarna skulle handla om svenskarnas moral. Det finns inga belägg för att folk tycker att det är mer acceptabelt att fuska än tidigare, kom en studie från Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU) fram till nyligen.

Med tanke på att Sverige är världsmästare i export och statens budget har ett gigantiskt överskott, trots borgarnas skattesänkningar, kanske man kunde ställa lite krav på arbetsköparna också? Kanske finns det ett samband mellan statens stora budgetöverskott, företagens rekordvinster och det faktum att så många
”går i väggen”?

Om samhället och företag tjänar miljarder medan folk blir sjuka kanske man kunde kräva att arbetsköparen fixar arbetsuppgifter som inte gör folk sjuka och att man i högre grad ordnar arbetsuppgifter som en del av de sjuka kan klara, i stället för att dra in de sjukas ersättning? Sjukskrivna jag talat med säger att de skulle vilja jobba, men inte under samma förutsättningar som gjorde dem sjuka.

Och om regeringen verkligen vill få studenterna att bli klara i tid vore det rimligare att höja studiemedlet så att de inte behöver ta jobb vid sidan av studierna. Sedan jag pluggade för femton år sedan har studiemedlet bara höjts marginellt. I dag lever studenter under socialbidragsnormen.

Kanske finns det även andra skäl än brist på pengar till att studenter sniglar. Faktum är att många studenter aldrig tar någon examen. Här sitter regeringen för en gångs skull inne med riktiga expertkunskaper, eftersom rekordmånga ministrar inte har brytt sig om att göra färdigt sina studier.

Skulle till exempel Carl Bildt ha gjort det, om han blivit erbjuden en bonus på några tusenlappar?

Det vore intressant att höra vad han eller någon annan ministersnigel har att säga om detta. Själv kan jag inte låta bli att undra varför det är så viktigt att ta en examen när allt fler topposter inom det offentliga Sverige innehas av akademiska nollor.

Det hela blir än mer fascinerade om man tänker på att de som sitter i regeringen måste ha varit intresserade av att göra karriär. De måste väl ändå vara ambitiösa? Det är väl inte så att de i likhet med Forrest Gump (filmen där Tom Hanks spelar en lätt förståndshandikappad man som med en osannolik tur lyckas göra karriär, lite som i Peter Sellers lysande film ”Välkommen mr Chance”) bara glidit in där av en slump? Ambitiösa, men inte ambitiösa nog att ta en examen?

Kanske är det så att det systematiska föraktet för fakta som regeringen uppvisar bottnar i att man skolats mycket ideologiskt under sina år i ungdomsförbund, samtidigt som man struntade i sina studier?

Jag kan föreställa mig hur de tänker:
– Folk går inte att lita på. På min arbetsplats fuskar rätt många med tv-licens och skatten, så då gör väl alla det. Statistik? Nä, den kursen tog jag aldrig. Läsa på har jag aldrig behövt göra för att ta mig fram. Mina partikamrater hade aldrig släppt fram mig om jag haft en bättre utbildning än dem. Nä, vi har inte någon vetenskaplig grund för de nya riktlinjerna, men vetenskap är ju sånt man sysslar med på universitetet. Det här är regeringen.

Arbetarbladet, Kristianstadsbladet

Inga kommentarer: