måndag, september 03, 2007

Nice tidigt på morgonen. Gatorna har spolats rena, folk har inte hunnit jäkta ut och det är ännu befriande svalt. Nice är trevligast tidigt på morgonen när man inte behöver dela stan med någon, se smutsen eller plågas av solen. Min svenska morbror kallar konsekvent Nice sol för svetsen.

Nice är skönast på våren, hösten och vintern. Då är det lugnare, renare, grönare. Förr i tiden flyttade les nicois, de som hade råd i alla fall, upp i bergen på sommaren för att slippa undan värmen. Turisterna, mest britter och ryssar, kom för den gröna medelhavsvinterns skull. Ingen skulle ha kommit på att åka hit för att låta svettslågan bränna huden.

Uteliggarna har inte vaknat ännu. De ligger under tjocka filtar. De rumänska tiggarna verkar ha försvunnit. De var organiserade och hade delat upp större delen av staden. De gick också igenom sopporna i sopprummen överallt. Polisen har kört bort dem, säger en man jag ser varje dag på mitt internetcafé. Det ligger bara fyra meter från ytterdörren.

I gamla stan är allt nära. I gamla stan finns allt. Man skulle egentligen inte behöva lämna le vieux Nice för här finns allt man kan behöva. Och hemskt mycket jag aldrig behöver. Men allt är inom promenadavstånd och bilar kör bara sporadiskt i de smala gränderna.

Det lär finnas en stad under gamla Nice. Katakomber, som en gång var en del av ett judiskt getto. Idag är en del hippa diskon som väsnas på nätterna.

Råttorna är också borta ser jag. Ett tag var de en lika vanlig syn som duvor i svenska städer. De höll sig gömda på dagen. En del var stora som katter, vilket inte är så underligt med tanke på all mat som restaurangerna kastar i soporna varje dag. Nu har man förgiftat dem, så det lär väll dröja ett halvår innan de tar över igen.

Inga kommentarer: