onsdag, september 26, 2007

Ondskan har landat


“Ondskan har landat”, står det på the Daily News löp. Ondskan är den iranska presidenten Ahmadinejad. I söndags, när presidenten landade i New York för att tala i FN pryddes förstasidan av rubriken: “Dra åt helvete”. I det första uppslaget om Ahmadinejad är rubrikerna “Vad kan vi lära av ett monster” och “Den iranska galningen är ibland oss.”

På nästan uppslag ägnar man en sida åt att vicepresident Dick Cheney intriger för att starta ett krig med Iran. Cheneys plan är/var(?) att be Israel att attackera Iran med raketer, och hoppas på att iranierna besvarar elden. När de gör det så får USA en anledning att angripa Iran. Var det kanske något likande Israel försökte sig på när man nyss bombade Syrien?

Låter det som kvällstidningsskit? Den första tidningen som skrev om det var den respekterade veckotidningen Newsweek. Deras källa är Dick Cheneys tidigare rådgivare David Wurmser. Newsweek hävdar att man har två källor som bekräftar Wursmers påstående.

Längre in i tidningen skriver en tidigare höjdare från amerikanska UD en artikel med rubriken “Hur kan vi störta honom”. Han menar inte Cheney utan Ahmadinejad.
Några akademiker på TV, som Ervand Abrahamian, försöker förgäves förklara att presidenten i Iran har en symbolisk ställning. Ahmadinejad har varken makt över Irans utrikespolitik, militären eller landets atomprogram. Men bortsett från Pat Buchanan verkar inga proffsdebattörer bry sig. Columbiauniversitets rektor kallade Ahmadinejad för en “grym diktator” i sin presentation.

På TV:kanalen MNCB noterade flera kommentatorer att Ahmadinejad inte förnekade förintelsen av judar under debatten på Columbia. På FOX säger man både att han förnekat förintelsen och att han sagt att “det hände i Europa”. Ingen verkar dock glad över detta klargörande.

Måndagens New York Times skriver mindre om Ahmadinejad men har i stället en helsidesannons där en tankesmedja förklarar att “Ahmadinejad är en terrorist” och inte borde få tala inför studenter på Columbiauniversitet.
Ahmadinejad dödar amerikanska soldater i Irak och Afghanistan säger många talande huvud på TV. Kanske finns det bevis på det, som vissa amerikanska militärer hävdar. Förr hävdade man att Irak försökte bygga kärnvapen och tillverkade andra massförstörelsevapen. Idag anses irakierna inte ens kapabla att bygga bilbomber: de måste ha importerats från Iran.

Det går fort inom politiken. För inte så länge sedan stödde USA både talibanerna och Saddam Hussein. När man sedan invaderade Irak och hängde Saddam Hussein så var det för brott som han begått 1982. Samma år tog Ronald Reagan bort Irak från listan över länder som stödde terrorism.

När USA störtade Saddam Hussein och Talibanerna blev Iran kvitt två av sina värsta fiender. Iran har nu ett omfattande samarbete med bägge länderna. Ska man tro på att Iran motarbetar samma regeringar?

På TV förklarar en ekonom att det är Ahmadinejads fel att bensinpriserna är höga. Och han tillägger att det kan bli ännu värre om Ahmadinejad stänger av Persiska Viken där 50 procent av världens olja transporteras. En ung kvinna som hört Ahmadinejad tala på Columbia säger till FOX att hon kunde se hans ondska.

Inga kommentarer: