onsdag, september 19, 2007

Politikens alternativkostnader


Det finns många sätt att sätta sprätt på 2700 miljarder kronor. Det är tillräckligt med pengar för att göra en skillnad i världen. Det är också den summan Bush lagt ut på att invadera Irak. Hittills Och då är inte kostnaderna för framtida sjukvård, uteblivet arbete, pensioner och annat. Enligt viss bedömningar är den verkliga prislappen för irakkriget 12 000 miljarder kronor. För det har man fått fyra miljoner flyktingar, en miljon lik och allt mindre irakisk olja.

När jag pluggade företagsekonomi talade man om alternativkostnaden för olika investeringar. Vad skulle det ha gett om man satsade pengarna på ett annat projekt? Nu är det i och för sig lånade pengar, men det förändrar inget. Kanske glömde de att ta upp det där med alternativkostnaden när Bush tog sin MBA.

2700 miljarder kronor skulle räcka till att bygga mer än hundra nya kärnkraftverk, och fördubblat den amerikanska kärnkraftselen. Med tanke på att USA använder rätt mycket olja till att tillverka el, och att man säger sig vilja minska beroendet av utländsk olja kanske det hade varit en bättre idé. För alla.

Inga kommentarer: