tisdag, september 18, 2007

Sverige: ett svårt land för barn?


Det råder ingen brist på anklagelser i Ulf Nilsons senaste krönika i ST: “Eliten skapade folkhemmet för att få kontroll.“ “Varför för vi i Sverige krig mot familjen?” Nilson grubblar också över varför “varför Sverige blev så enormt likriktat: varför alla måste leva på precis samma sätt, ha samma inkomst (efter skatt) och helst tänka i samma termer.”

Men precis som försokratiska filosofer så finns det inga argument som ska styrka anklagelserna.
Det heter att det finns en elit i Sverige som lever bättre än andra. Makarna Myrdal som tillhörde denna elit anklagas för att ha tidvis ha bott utomlands i stället för i ett miljonprogramshus. Och så följer citat ur böcker som innehåller nya anklagelser.

Men med vilka kriterier kan man hävda att Sverige är ett tufft land för kvinnor och barn att leva i? Det får man aldrig veta för Ulf Nilson kommer bara med nya anklagelser.

Nilson är en populist i den meningen att han hellre kritiserar vad han anser vara personers bristande privatmoral än han styrker sin anklagelser med sakliga argument. Att makarna myrdal bodde i funkisvilla eller utomlands betyder inte att miljonprogrammet var en dålig idé för svenska folket. De flesta som flyttade in de billiga moderna lägenheterna på femtiotalet - och ibland fick tillgång till WC för första gången i livet, uppfattade det nog som ett enormt framsteg. Ulf Nilsson fördömmande femtio år senare ger jag inte mycket för. Sverige var ingen sovjetstat: en majoritet av svenska folket röstade regelbundet på ett parti som tyckte att dagis var en bra idé, att dess personal skulle ha pedagogisk utbildning, och att folkhemmet skulle finansieras med en progressiv skatt.

I Tordagens New York Times läser jag på ledarsidan att 1,3 miljoner människor i New York inte har tillräckligt att äta. En fjärdedel av dessa är barn. Bara för att få lite perspektiv på anklagelserna mot det svenska folkhemmet har jag en fråga. Ulf, vilket land är svårast för barn att leva i? Sverige eller USA?

3 kommentarer:

Fredriksson sa...

Klart du var tvungen att blanda in USA i detta.

"Intresset ljuger aldrig."

Björn Nilsson sa...

Med tanke på att miljonprogrammet inleddes 1965 verkar det lite kufiskt att anklaga Myrdalarna för att de inte bodde i ett miljonprogramshus på 30- eller 40-talet. Men det är nog en detalj som inte bekymrar Ulf Nilsson särskilt mycket.

Johan sa...

Knäppa konspirationsteorier, teser utan argument, förvirrade analyser med ännu mer förvirrade slutsatser. Borgerligheten är för rolig ibland, nästan så man får lust att byta sida. Men bara nästan.