lördag, oktober 13, 2007

Birgitta Ohlssons fp logik
Samtal mellan två icke folkvalda statschefer. Okey?

I dagens DN skriver Folkpartiets taleskvinna i utrikesfrågor, Birgitta Ohlsson, att:

"Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt måste ta bladet från munnen och bojkotta decembermötet mellan EU och Afrikanska unionen om Zimbabwes diktator Robert Mugabe tillåts medverka. I valrörelsen var förväntningarna höga på en borgerlig utrikespolitik som tar avstånd från diktaturregimer. Socialdemokraternas gullande med förtryckare skulle ersättas med ett glasklart fokus på demokrati."


Det intressanta och tyvärr typiska med Birgitta Ohlsson artikel är att hon låtsas som om Mugabe skulle vara den enda dikatorn i Afrika. Birgitta Ohlsson borde förklara vad som gör just Mugabe av alla slaktare på kontinenten så hemsk att vi inte bör prata med honom. Listan över Afrikanska dikatorer som stjäl sina länders rikedomar är lång. Mugabe är ingen vidare person men det finns många andra som är minst lika illa. Men då dessa slaktare är lättare att göra affärer med än Mugabe tycker tydligen Birgitta Ohlsson att vi ska fortsätta gulla med dem. Mer om detta här. Och kortare här.

Bo Caverfors har gjort något så omdernt som att Zimbabwe i en historisk kontext: här.

6 kommentarer:

Bo I. Cavefors sa...

Det är som alltid, Folkpartiets tvekluvenhet är en del av det senaste århundradets tragik... Vad gäller Zimbabwe och Mugabe envisas jag med att hålla fast vid en mer differentierad syn på varför landet (och, framför allt, dess folk) befinner sig några steg från helvetet.
Alltså: repris: http://caveforspositionnr3nyasvartafanor.blogspot.com/2007/04/zimbabwe-frr-och-nu.html

Then französke-kocken och pasteybakaren sa...

Birgitta Ohlsson och fp är för övrigt väldigt bra på att "gulla med förtryckare" tycker jag. Förutom att man är med och godkänner vapenförsäljning till diktaturer, liksom alla andra svenska partier för övrigt verkar göra, så är ju palestiniernas situation en katastrof och mardröm utan like, men att höja rösten mot Israel är tabu för svenska liberaler av någon anledning.
Så egentligen bör hon kanske gå ur fp om hon ska ha någon trovärdighet vad det gäller att kritisera diktaturer.

Pierre Gilly sa...

Bo,
Inte kan du komma ältande med Zimbabwes historia! Nuförtiden är det bara nutid som gäller. Det finns ingen plats på tidningssidor för att tala om det som varit, och dessutom påbörjades en ny tideräkning 11 September 2001. Vi lever alltså år 6 i den nya eran.

then-FKP,
Palestinerna är losers. Högern gillar vinnare. Makt är rätt.

Bo I. Cavefors sa...

...oj... ja, jag är ju född förra årtusendet... förlåt förlåt förlåt...

Then französke-kocken och pasteybakaren sa...

Jag kan inte läsa Bo:s länk, kopierar jag den får jag inte med slutet så den går ingenstans, går den att fixa till?

Pierre Gilly sa...

Cavefors är länkad under min text nu...