onsdag, oktober 31, 2007

Rädslan för turken


Sveriges utrikesminister Carl Bildt ägnade måndagens riksdagsdebatt åt att vägra erkänna det turkiska folkmordet på armenierna under första världskriget.

"Vi kan inte fatta beslut om historien", sa Bildt.

Det låter i och för sig vettigt, men betyder det att han också är för att lägga ner Forum för levande historia, eller att han inte vill beskriva Tysklands folkmord under andra världskriget som ett folkmord?

Visst, realpolitiken styr. Det kan reta Turkiet om Sveriges utrikesminister skulle säga offentligt att en och en halv miljon armenier dödades och vem som gjorde det. Det kan skada Sveriges relationer med Turkiet. Bättre att prata om att det behövs forskning. Var det inte det Ahmadinejad sa om Hitlers folkmord?

Fast Bildt är inte den ende som saknar skam. En majoritet av den amerikanska kongressen har sagt att de stödjer en resolution som skulle erkänna folkmordet, men det är osäkert om den kommer att gå igenom. Det pågår en intensiv kampanj för att stoppa den. Turkiet lägger ut 300 000 dollar i månaden på att lobba emot. Alla åtta tidigare amerikanska utrikesministrar som fortfarande är i livet har till exempel förklarat att resolutionen är ett hot mot USA:s nationella säkerhet. Carl Bildt och Henry Kissinger är bägge realpolitiker. Det är också Israels president Shimon Peres. Och de flesta andra ledande Israeliska politiker som vägrar erkänna Turkiets folkmord på armenierna. Israel vill inte heller riskera att Turkiet tar illa upp. Det är nästan komiskt, på ett makabert sätt då Adolf Hitler kan ha blivit inspirerad att genomföra sitt folkmord när han såg omvärldens lama reaktioner på slakten av armenierna.

"Vem talar ännu idag ännu om förintandet av armenierna?" sa Hitler i ett tal den 22 augusti 1939. Ja, inte Carl Bildt i alla fall.

Har gått i Sundsvalls Tidning
Ps. Tack till Björn Nilsson som hittade Hitlertalet

Inga kommentarer: