tisdag, november 06, 2007

Kalorifri politikNew York Times söndagsupplaga.


Det är i snabbköpet det slår mig: politik är som livsmedel. Vi har mjölk utan fett, kaffe utan koffein, godis utan socker, sossar som inte vågar nämna ordet socialism och moderater som inte törs säga att de är emot arbetsrätten. Nuförtiden är det viktigare att berätta vad något inte är än vad det faktiskt är.

Ibland förvirrar det mer än det klargör. Våra fettfria produkter innehåller ofta mer socker än vanligt, medan sockerfria har mer fett. Antalet kalorier behöver därför inte vara mindre. Moderaterna petar inte på arbetsrätten, men attackerar den indirekt genom att underminera facket. Den totala mängden arbetarklassfientlighet är oförändrad.

Etiketter har inflytande över verkligheten. Den som kallar juice för alkholfritt vin kan ta mer betalt för den, och de som kallade moderaterna för det nya arbetarpartiet vann faktiskt valet. Även om det verkar mycket nu, så är det inget nytt. Grönland är täckt av is, Island en gräsmatta och Jersalem lär betyda något med fred. Ljugit har man gjort i alla tider, även om sanningen verkar vara ovanligt ute idag.

Inga kommentarer: