måndag, november 05, 2007

Reinfeldts problem eller problemet med ReinfeldtKris. Det finns inget annat ord som bättre beskriver tillståndet i Rosenbad. Ingen svensk politiker har varit så skicklig på att ta makten, och så usel på att utöva den som Fredrik Reinfeldt. Tre ministrar och två statssekreterare har avgått första året, och statsministern verkar förbluffande nog inte ha dragit några slutsatser.

En statssekreterare som dricker i tjänsten ersätts med en som misstänks för skattebrott. Med undantag för Reinfeldts klantiga hantering av försvarsbudgeten, som ledde till Odenbergs avgång, har allt handlat om att statsministern valt att anlita fifflande och fuskande ministrar. Kris är uppenbart en förkortning för kriminellas revansch i samhället.


Det är svårt att peka ut en ensam anledning till att regeringen i genomsnitt förlorat en medlem varannan månad. Visst, det finns ett enkelt svar. Fredrik Reinfeldt klarar inte jobbet. Statsministern är duktig på att prata men verkar – utan överdrift – helt sakna nödvändiga ledaregenskaper.

Det är inte ovanligt. Det finns människor med hög IQ och stor talang som nästan helt saknar förmåga att bedöma andra människor. Det mesta tyder på att Reinfeldt är en av dessa med ojämn begåvningsprofil.

De egenskaper som gör det möjligt för en politiker att ta makten i ett tv-samhälle har inget att göra med hur kompetent politikern sedan är på att regera. Över hela världen har tv förändrat vilken typ av politiker som väljs. Som vanligt hände det i USA innan det också drabbade Sverige.


Det var tv: s makt som gjorde att en politisk nolla som Ronald Reagan kunde besegra Jimmy Carter, eller att den okunnige George W Bush kunde ta segern från Al Gore (även om Gore faktiskt fick en halv miljon fler röster än Bush). Val handlar allt mindre om politik och allt mer om personlighet, vilket passar högerpolitiker.

Precis som Bush har Reinfeldt tagit makten genom att säga motsatsen till vad de står för. Bush sa att han var en konservativ med medkänsla, men ingen president sedan Herbert Hoover har varit så likgiltig för fattiga amerikaners liv. Reinfeldt sa att moderaterna var det nya arbetarpartiet, men ingen borgerlig regering har lyckats skada det svenska facket som han.

Reklammännen har tagit makten. Frågan är om de kan behålla den.

Kristianstadsbladet

1 kommentar:

Bo I. Cavefors sa...

"Reklammännen har tagit makten", skriver du. Vad gäller moderaterna, men det kan också gälla perssons socialdemokrater. Korrekt, reklammännen, eller snarare marknadsavdelningarna, har tagit makten. Persson insåg att han för att behålla makt måste anpassa sig till en marknad som inte är beroende av röstsedlar. Naturligtvis är reklammännen/marknadsavdelningarna vinnare endast i kort perspektiv. De just nu aktuella produkterna ersättes obarmhärtigt snabbt av än mer marknadsanpassade varor. Långtidsvård idag, dödshjälp i morgon.