söndag, december 02, 2007

En amerikansk revolutionRevolutionen är här. Den bröt i för ett par veckor i USA. Den ser oansenlig ut. Den liknar en överdimensionerad miniräknare, låt vara att skärmen täcker det mesta av ytan. Den väger som en pocketbok och är inte mycket större. Den finns bara i en färg (grå) och visar inte heller andra färger än gråsvart mot vitgrå bakgrund. Den har ett fånigt namn: Kindle.

Under ytan döljer sig dock ett tekniskt underverk. Kindle är den senaste läsmaskinen som lanserats i USA, men det är orättvist att jämföra den med andra läsmaskiner. Kindle har ett minne som räcker till att lagra hundratals böcker och ett batteri som räcker flera dagars läsning innan man behöver ladda upp det igen. Den blir inte varm, och den ger inte ifrån sig ljud. Det som gör att denna apparat snarare bör beskrivas som en Kindle än en läsmaskin är att den ständigt är uppkopplad på mobiltelefonnätet. Det tar mindre än en minut att ladda ner en digital bok (för mindre än 10 dollar) och uppkopplingen kostar inget!

Man kan googla, läsa sin kindle-epost, och man får tillgång till internetuppslagsverket Wikipedia. Man kan också prenumerera på tidningar, tidskrifter och bloggar, även om gränsnitten för tidningar inte är så bra. Man ska kunna sitta på sommarstugan eller i bilen och ha tillgång till 80 000 böcker, och läsa Le Monde, New York Times eller kanske i framtiden Kristianstadsbladet. För ännu så länge finns den bara i USA.

Kindle är läsvänlig som en bok. Skärmen bygger på en teknik som inte tröttar ut ögonen som en dataskärm. Man kan söka efter ord och fraser inom en bok, ändra textens storlek, typsnitt och läsa första kapitlet i alla böcker gratis. Men det är inte bara en teknisk revolution som på sikt kommer att göra tidningsutdelare, bokhandlare och får sälla sig till mjölkbud, rallare och andra yrkesgrupper som inte längre finns. Intelligenta läsmaskiner som Kindle kommer att förändra hur vi läser och hur böcker och tidningar produceras. Idag finansieras dagstidningar upp till åttio procent procent av reklam. Det betyder att det inte är läsarna som är pressens kunder, utan näringslivet. Distributionen sker på de stora tidningsföretagens villkor. Den digitala versionen av en dagstidning i Kindle innehåller ingen reklam. Det finns inga tekniska begränsningar av hur många tidningar eller böcker som kan distribueras. Eftersom kostnaden för distribution och tryck i stort sett försvunnit kan bok och tidningsförlag tjäna pengar, med bara en bråkdel av dess tidigare intäkter.

Visst finns det sådant jag inte gillar. Man kan varken låna ut eller ge bort sina digitala exemplar. På kort sikt stärker Kindle den intellektuella äganderätten men i framtiden kan man tänka sig liknande maskiner med öppna tekniska lösningar. Kanske baserat på den öppna programvaran Linux som gör alla äldre klassiker tillgängliga gratis. De flesta klassiker – en miljon böcker – finns redan tillgängligt via google books, så större delen av jobbet är redan gjort. Det som saknas är program som omvandlar det till ett format som passar en läsmaskin med öppna program. Tillgång till all världens information, till en symbolisk kostnad, eller finansieras genom skatter. Det svårt att tänka sig något mer revolutionärt – och självklart.

3 kommentarer:

Magnus Berg sa...

Jag kan inte dela din optimism. Självklart kommer reklamen även att sprida sig till läsmaskiner. Dessutom tycker jag det är fruktansvärt jobbigt att sitta och läsa på en liten skärm så man måste skrolla hela tiden. Hade en Apple Newton 110 en gång i tiden och den hade, enligt vad jag uppfattar det av bilden, nästan lika stor ruta som Kindle och den var inte så kul att läsa böcker i.
http://en.wikipedia.org/wiki/Apple_Newton

Pierre Gilly sa...

Man håller på att utveckla en slags plasttidning också. Trådlös uppkoppling, stor som ett bordsunderlägg tror jag. Sundsvalls Tidning har provat i liten skala. Det borde bara vara en tidsfråga innan det tar över. Varför inte lagstifta om det, för miljöns skull.

Mr Brown sa...

Jag trodde aldrig att jag skulle läsa hela böcker på skärmen tills jag laddade ned en bok och läste igenom tidigare i höstas. Och det funkade rätt ok så, ja en kindle kanske?

Och apropå miljön. det borde väl inte vara så svårt att göra den solcellsdriven?