lördag, december 29, 2007

Ju fler nyheter, desto mindre vet man


En pakistansk oppositionsledare har mördats och i hela världen surrar media om det. Benazir Bhutto var älskad av många säger Carl Bildt. Det är en kommentar som är ett typiskt exempel på hur man ljuger genom att säga triviala sanningar.

Visst finns det de som älskade Bhutto, men allt talar för de som inte gillade henne var fler. Varför är ingen hemlighet. Under hennes tid som premiärminister var de mänskliga rättigheterna om möjligt ännu mindre respekterade än idag. Frågan är hur många ens i den egna familjen som älskade Bhutto. En del släktingar (Fatima Bhutto) har anklagat Benazir Bhutto för att ha beordrat mordet på sin bror, Murtaza Bhutto.

Men i stället för att ta upp den här typen av fakta fylls media upp av Bildts (och andras) plattityder: "Hon var viktig för sitt parti"... "Det finns de som har ett intresse av att det inte blir demokrati i Pakistan"....Pakistan ligger i ett område med "betydande internationell oro". Jaha.

George Bush uttalande är typiskt: "USA fördömer starkt den här fega attacken". Betyder det här att man kan mörda politiker på modigare sätt? Är en självmordsbombare fegare än en officer på ett amerikanskt fartyg som kan mörda på hundratals mils avstånd genom att skicka iväg en missil?

Ju mer nyheter man konsumerar, desto mindre vet man om Pakistan. Av nyhetsrapporteringen kring mordet på Bhutto är det lätt att dra slutsatsen att hon på något representerade ett hopp för Pakistan. Men när Bhutto var premiärminister slog hon och hennes man (mr 10 procent) alla rekord i korruption. Bhuttos regering var en av bara tre i världen som erkände talibanernas regering i Afghanistan. Och när general Pervez Musharaff tog makten 1999 stödde Bhutto honom först. Borde inte de som är för demokrati fördöma militärkupper?

När västerländska politiker vill tala positivt om mördare och tjuvar heter det att de är "kontroversiella". Benazir Bhutto är "kontroversiell". Pakistans diktator Musharaff är också "kontroversiell". I Sverige är Carl Bildt kontroversiell, (hur många politiker är okontroversiella?) men betyder det att Bildt kan jämföras med Bhutto eller Musharaff?

Den brittiska mediamogulen Lord Nortcliffs sa att "nyheter är något som någon vill hålla hemligt, allt annat är propaganda". Det verkar vara mer sant än någonsin.

Publicerad i Sundsvalls Tidning

1 kommentar:

Pastey sa...

Japp! Men du sa det som vanligt bättre.;)