måndag, januari 14, 2008

Makten över adjektiven

Varför gillar du Obama frågar jag en granne som har hans klistermärke på bilen.

- Han står för förändring.

Varför inte Obama frågar jag en annan granne som skyltar med att hon ska rösta på Hillary.

- Han har inte tillräckligt med erfarenhet.

Mina grannar ger exakt samma svar som folk gör på TV. Den som har makt över vilka adjektiv som dyker upp i folks huvud när de hör ett namn kan flytta in i Vita Huset.

Men för att vinna kampen om adjektiven behöver man pengar. För att vinna i Iowa (mindre än hundra partidelegater av totalt över sju tusen från de bägge partierna) har kandidaterna lagt ut 40 miljoner dollar. Med tanke på att det ska hållas primärval i femtio stater innan det riktiga presidentvalet, är det inte konstigt att vissa kandidater hoppat över Iowa.

De enorma kostnaderna för valkampanjen står i stark kontrast till de flesta väljarnas totala okunskap om vad kandidaterna står för. CNN och Fox News talar visserligen hela tiden om valet, men 99 procent handlar om kandidaterna taktik och chanser. Det är mer en debatt om debattens stil än politisk substans. När kandidaterna faktiskt säger något i stället för att visa rätt egenskaper blir det lätt fel.

USA har världens bästa sjukvård, hävdar till exempel Rudy Giuliani. Det kan stämma när det gäller de rika, men Världshälsoorganisation rankar den i botten av den industrialiserade världen (37:e plats). Trots att över 40 miljoner amerikaner är oförsäkrade kostar det USA 300 miljarder dollar mer om året än det kanadensiska. (Det kan jämföras med att FN beräknat att det skulle räcka med 75 miljarder dollar för att garantera alla barn i tredje världen tillgång till skola, rent vatten och grundläggande sjukvård.)

Och sjukvården är bara ett av många amerikanska lösningar som inte bara är omoraliska utan också sanslöst ineffektiva.

Amerikanska elever har de sämsta resultaten i den industrialiserade världen, men tror att de är bäst. Och trots att all statisk visar att den sociala rörligheten är mycket större i Europa än USA lever myten om USA som möjligheternas land vidare.

Dumma ungar från välbärgade familjer har större chans att göra färdigt gymnasiet än smarta ungar från fattiga förhållanden. Dumma ungar kan köpa sig en plats på de bästa universiten. Dumma ungar kan flytta in i Vita Huset, om de kan skrapa ihop en halv miljard dollar. Sen ska man inte vara förvånad över att presidenten utser en cirkusdirektör till chef över katastrofmyndigheten Fema, eller att en man som rekommenderat bibelläsning som bot för mensvärk blir chef för den myndighet som ska granska mat och mediciner (Food and drug administration).

Ett skäl till att USA har privata sjukförsäkringar är att vita amerikaner tidigare var rädda att hamna på samma sjukhus som svarta. Idag är dock rasism och fördomar är på tillbakagång. I slutet av sjuttiotalet tyckte bara en tredjedel att äktenskap mellan svarta och vita var okey. Nu anser tre fjärdedelar det. I slutet av åttiotalet ansåg mer än varannan att skolor skulle ha att rätt av avskeda homosexuella lärare: idag tycker bara en av fyra. På samma sätt är det betydligt färre som tror att Aids är guds straff idag än för en generation sedan. Med mindre rasistiska och vidskepliga amerikanska väljare ökar chansen att man kommer att rösta på kandidater som hellre vill göra något åt amerikanska studenters dåliga resultat i stället för att försvåra undervisning i darwinism.

Inga kommentarer: