fredag, januari 18, 2008

Vad din bankman inte kommer att berätta om börsen


Börsåret 2008 har börjat illa över större delen av världen. På tio dagar har Stockholmsbörsen tappat 350 miljarder kronor. De av mina vänner som äger aktier sitter klistrade framför de amerikanska affärskanalerna med växande magsår och allt mer blodsprängda ögon.
Ytterst är det den amerikanska bostadsbubblan som lett till börs och magproblemen. Så säger i alla fall många. I verkligheten är det svårt eller rent av omöjligt att veta varför börsen reagerar som den gör. De som ändå hävdar att de vet kallas experter. De har alltid svar efter att något hänt.

I verkligheten är det så att aktiekurser varierar allt för mycket för att de ska avspegla ett verkligt värde, vilka kriterier man än utgår ifrån. Talet om att aktiekurser styrs av rationella förväntningar är nys. Vissa människor reagerar som om det vore 1880 och jag just spottat i kyrkan när jag säger det, för tanken att börsen skulle vara irrationell är det närmaste hädelse man kan komma i Sverige idag. Ifall börsen är irrationell skulle ju en apa kunna göra lika bra eller dåliga aktieplaceringar som välbetalda eller respekterade experter, och det finns det ju faktiskt bevis för.

En annan hädisk tanke är att börsoron är ett tecken på att det finns något som är fel i den riktiga ekonomin. Den franske samhällsfilosofen Andre Gorz påpekade i sin sista artikel i våras (i tidskriften Entropia) att en stor del av företagens vinster inte återinvesteras i produktionen. Det är inte tillräckligt lönsamt med produktion. De 500 företagen på standard and Poors index har 631 miljarder dollar i reserver. I en studie från McKinsey uppskattar man att det finns 80 000 miljarder dollar i världen som behöver placeras. Hälften av amerikanska bolags vinster kommer från finansiella trasaktioner. Avkastningen är allt mer beroende av finansbolagens akrobatik, och allt mindre av verklig produktion, skriver Gorz. Frågan är alltså: hur länge kan pengar skapa pengar utan att samtidigt behöva skapa något användbart? (Samtidigt som näringslivet sitter på allt detta kapital man inte kan använda till något vettigt underinvesterar många länder – som USA - grymt i infrastruktur, skola och sjukvård för att inte höja företagsskatterna).

Inte övertygad? Något man bör komma ihåg när man hör mig eller de vanliga “experterna” mala på om börsen är att risker bedöms i den hjärnhalva – den högra – som sysslar med känslor. Det är en förklaring till varför vi är så dålig på att förutse risker och så bra på att hitta på förklaringar i efterhand.

Bortsett från att vi inte är konstruerade för riskbedömningar går människors (börsmäklare inbegripet) beteenden inte att förutse hur smart man än är. Något din personliga mäklare inte kommer att berätta för dig är att Albert Einstein förlorade det mesta av sina nobelprispengar på Wall Street.

Stockhoms fria Tidning

1 kommentar:

Pastey sa...

Jag fick lära mig på en kurs i internationell ekonomi att av de dagliga transaktionerna som sker runt jorden på 2000 miljarder dollar är 99% ren spekulation.