onsdag, januari 02, 2008

Vem mördade Bhutto?


Vem mördade Benazir Bhutto? Mängden av potentiella mördare gör det inte enkelt att svara. Washington pekade genast ut al-Qaida, Bhuttos parti anklagade Musharaff (eller personer i hans närhet) medan Musharaff säger sig ha bevis för att mordet utförts av islamister från norra Pakistan.

Alla uppfinner en mördare som gynnar deras intressen. Att USA pekar ut al-Qaida rättfärdigar landets stöd till Musharaffs diktatur. Bhuttos parti anklagar Musharaff, då det är ett plus i valet. Musharaff säger att det var islamister från norra Pakistan, då hotet från dem kan rättfärdiga militärkupp och undantagslagar.

Sanningen har förmodligen stora likheter med Agatha Christies bok "Mordet på Orientexpressen", där Hercule Poirot inte kan hitta mördaren. Orsaken: tolv personer har knivhuggit Mr Ratchett en gång var, så det är omöjligt att fastställa vem som utdelat det avgörande hugget. På samma sätt kan det vara svårt att avgöra vem som dödade Bhutto.Musharaff gjorde sitt bästa för att motarbeta Bhutto sedan hon bröt deras överenskommelse om att dela på makten. Han satte henne i husarrest, arresterade hennes partiarbetare och såg till att hennes livvaktsskydd var otillräckligt. Men nationalister, demokrater och islamister har också motiv: en del såg henne som en amerikansk kandidat, medan andra minns hennes tid som premiärminister med fasa: korruptionen, brotten mot de mänskliga rättigheterna och stödet till talibanerna i Afghanistan.

Benazir Bhutto har skildrats som om hon vore en västerländsk demokrat. Men precis som Mr Ratchett, vars riktiga namn var Cassetti och var en efterlyst mördare, har Bhutto en mörk historia. Hela hennes familj har stora likheter med familjen Corleone, i "Gudfadern"-filmerna, eller terroristen Carlos, alias Shakalen. Hennes två bröder, Murtaza och Shahnawaz, kapade till exempel 1980 ett pakistanskt flygplan och tvingade det att flyga till Kabul. Där krävde man att politiska fångar skulle friges (vilket man fick igenom), och mördade en pakistansk militär.

Och precis som i familjen Corleone ärvs makten. Benazir Bhutto ersatte sin avrättade pappa som partiordförande på livstid. Nu har hennes 19 -årige son tagit över jobbet. Det hela vore komiskt, om det inte också antyder varför Pakistan blivit en sådan misslyckad stat.Att det är svårt att säga vem som mördade Bhutto beror inte bara på att så många hade motiv. Gränserna mellan islamister, säkerhetstjänsten, militären, och den pakistanska regeringen är flytande. Den pakistanska underrättelsetjänsten, som en gång var med om att hjälpa talibanerna till makten, har band till islamistiska grupper, precis som islamister agerar inom underrättelsetjänsten. Det är som i Algeriet under 90-talets inbördeskrig, när den hemliga polisen infiltrerade fundamentalistiska grupper. Då det var fundamentalisternas besinningslösa mördande som rättfärdigade militärdiktaturen i Algeriet såg man till att det rullade på.

Den pakistanska armén och underrättelsetjänsten lever i symbios med islamister. Och utan ett hot från radikala islamister skulle Musharaff förlora miljarder dollar i stöd från USA (eller så skulle USA tvingas hitta på ett nytt skäl att motivera sitt inflytande).

Även om det var islamister som utförde mordet på Bhutto rent tekniskt, så är Pakistan idag en sådan soppa att man aldrig kan veta vem som initierade det hela.

Publicerad i Kristianstadsbladet

Inga kommentarer: