söndag, mars 16, 2008

The Daily Show: åsiktsjournalisik när den är som bäst

John Stewart är en av USA mest insiktsfulla politiska kommentatorer. Han har en förmåga att säga tänkvärda saker på ett underhållande sätt. Det här är från när han var gäst hos David Letterman.
John Stewart är programledare för The Daily Show som är ett humorprogram som samtidigt lyckas vara det bästa nyhetsprogrammet i USA. Här är ett klipp med kommentarer från en youtubeanvändare (ett intressant fenomen i sig själv).

En anledning till att ett humorprogram som The Daily Show har mer substans än traditionella nyheter är att John Stewart vågar ta ställning till vad som händer. Så jobbar inte journalister nuförtiden. Journalistik ska vara objektiv. Om en makthavare hävdar att ett plus ett är tre, så rapporterar de flesta journalister det utan påpeka att det är orimligt. I bästa fall låter man en mattematikprofessor få svara att det inte stämmer. Sedan sammanfattar den objektiva journalisten det hela med att säga att "det råder oenighet om vad ett plus ett är". Bakgrunden till journalistikens förfall, och The Daily Shows popularitet förklaras kort och enkelt här:

The Daily show förklarar mediaklimatet i USA:

Inga kommentarer: