torsdag, mars 06, 2008

Förövare som offer, offer som förövare


Ett tre meter djupt hål är allt som är kvar av bostadshuset. Tre män letar bland cementklumpar. Den senaste veckan har Israels bombningar av Gaza intensifierats. Sjuttio palestinier har dödats i attacker som den här. Officiellt handlar det om repressalier för att en hemmagjord palestinsk raket dödat en Israel. Sjuttio palestinier mot en israel.
Ett arabiskt liv har aldrig skattats högt. Eftersom attackerna indirekt finansieras av USA, till stor del utförs med amerikanska vapen, och systematisk rättfärdigas av Washington, borde man kalla morden på palestinier för vad de är: Amerikansk-Israeliska terrorattacker.

Den som undrar hur det kommer sig att avskyn mot USA är så utbredd i muslimska länder borde ta en titt på foton av utbombade palestinska hus och döda kroppar. I väst är nyhetsvärdet lågt, men medier från muslimska länder verkar inte förstå att det är propaganda att visa döda palestinier.

Den som undrar hur det kommer sig att Israel och USA år efter år så hämningslöst vågar döda stora mängd palestinier civila borde också ta en titt på hur västmedia rapporterar om konflikten. De flesta minns säkert de välregisserade bilderna som visade 8 500 israeliska bosättare som lämnade Gaza 2005, men hur många vet att över 14 000 israeler bosatte sig på stulen palestinsk mark på Västbanken samma år? Faktum är att Israel varje år tar mer och mer mark från palestinierna på västbanken, utan att det väcker någon större uppmärksamhet.

Alla tidigare amerikanska presidenter har sagt att den här landstölden måste upphöra – även om man fortsatt att stödja den ekonomiskt – medan Bush öppet sagt att man måste komma fram till ett fredsavtal först. Medan Bush talar vagt om att palestinierna har rätt till sin egen stat, går amerikanska skattepengar till att bygga nya israeliska bosättningar på Västbanken, eller Golanhöjden.

En förutsättning för att den här tragedin kan fortsätta är att media – framförallt amerikansk – inte rapporterar om vad som händer. Det handlar inte om värderingar eller olika sätt att tolka verkligheten. En mängd opinionsundersökningar visar också att amerikaner inte har en aning om vad som händer i mellanöstern.

När man frågar amerikanska universitetsstudenter om vilket land som regelbundet fördömts av FN för att ha ockuperat ett annat folks land svarar de flesta, nästan hälften: palestinierna!

Den här opinionsundersökningen har gjort flera år i rad, med närmast identisk resultat. Studenterna får fem alternativ att välja mellan och de flesta väljer alltid palestinierna. Andraplatsen – med runt 20 procent – brukar antingen vara Israel – eller Iran! Förklaringen är att media regelbundet skildrar palestinierna som skurken och Israel som offret, att amerikaner helt enkelt antar att om något dåligt hänt så måste det vara palestiniernas fel. Eller Irans.

Stödet för Israels och USA:s politik bygger på myter och en associativ logik som inte hade varit möjlig om det funnits en fri press. Amerikaner tror att den största utgiftsposten i regeringens budget är U-hjälp (och inte vapen), att Irak var inblandad i attacken den 11 september osv osv. Propaganda är de flesta amerikaners verklighet.

Har gått i Västerbottenkurriren. Sedan dess är dödsiffrorna ökat till runt 120 på den palestinska sidan - många barn - och 3 israeler.

Inga kommentarer: