tisdag, maj 20, 2008

Rapport från en sopphögMontréal är de små svarta kullarnas stad. Två gånger i veckan ska man kasta sopporna på trottoarkanten. Andra veckodagar ska man slänga ut kartonger och annat som bör återvinnas. Den som inte använder svarta soppsäckar kan få böta. Helvetet är noga organiserat. I städer man inte uppfunnit sopprummet, eller anser sig ha plats för dem, kan man inte göra på så många sätt.

Jag kan inte låta bli att tänka på sopporna när jag sitter på en av Montréals hippaste franska restauranger. Au pie du Cochon är ett sånt där ställe som är så bra att man inte anser att man behöver sätta upp en skylt med sitt namn på. Här är man specialiserad på fois gras och grisrätter i olika former.Många recept är tung fransk bondmat som blev omodern för mer än femtio år sedan. Ett skäl att många rätter tar så lång tid att förbereda att det bara funkar om man har en fru som lever i köket. Ett annat är att det är så kallorimättat att man bör vara gruvarbetare för att klara att smälta den. Grisfötter i all ära: hur bra det än smakar så blir det inte mer än ett välgjort helvete för dagens stillasittande människor. Jag äter en tiondel och tar med mig resten i un doggybag som det heter på Québecois. Det mesta kommer att jäsa på trottarkanten snart ändå misstänker jag.

Ett lättare alternativ är L´expresse: en bistro med väldigt bra steak-frit och ruggigt bra Ile flottante. Vinlistan är dock irriterande lång. Och köttet flygs in, så det är inte direkt miljövänligt...

Inga kommentarer: