onsdag, maj 28, 2008

Ny teknik ger nya böcker


Att sälja böcker är inte som förr. Ny teknik ger nya möjligheter för alla och författarna har gett sig in i datorvärlden och bland mobiltelefoner.

Det publiceras fler böcker än någonsin runt om i världen. Sjunkande produktionskostnader, mer fritid, enklare verktyg för självproducering genom internet (till exempel Lulul.com) är några förklaringar.

Men internet håller också på att förändra bokmarknaden och hur böcker skrivs. Kinesen Xiao Ding fick ett genombrott 2005 med en fantasyroman – "Avrättning av odödliga" som först publicerades som följetong på internet. Nu har den sålt i över en miljon exemplar. Året efter hade en annan kinesisk bok – "Fast i en hiss en hel natt med en vacker kollega" som även den först publicerats på nätet en enorm framgång.

En eller två av de tjugo mest sålda böckerna i Kina varje månad har först kunnat läsas på internet.

Webbpublicering har nästan blivit en folkrörelse i Kina men den har också lockat etablerade författare i väst. Österrikiska nobelpristagaren Elfriede Jelinek har till exempel beslutat att publicera sin nya roman på nätet allt eftersom den blir klar.

I Japan har den nya informationsteknologin de senaste åren gett upphov till ett nytt kulturellt fenomen: Keitai shosetsu, det vill säga romaner som skrivs och läses på mobiltelefoner (jo!). Av de tio mest sålda romanerna förra året hade fem först publicerats på mobiltelefon…

"Himmelsk kärlek" sålde till exempel två miljoner exemplar. Sedan ett par år tillbaka har mobiltelefonromanerna också ett eget litterärt pris. Förra året gick priset till en roman som heter "Vita underkläder: jag och min lärare".

Ny teknik har gjort det möjligt för den italienska författaren Nanni Balestrini att genomföra ett gammalt projekt: producera en roman där varje exemplar är unikt. Var och en av de tvåtusen exemplaren av hans roman "Tristano" skiljer sig åt…

Allt fler författare använder avancerade dataprogram när de skriver. Vikram Chandra förlitade sig på ett program som normalt används av byggföretag när han skrev sin senaste roman. Det gjorde det lättare för honom att hålla reda på de trettiotal personer han berättade om på niohundra sidor… Andra författare använder sig av kalkylprogrammet Excel för att få överblick.

Det ryska förlaget Astrel har varit ännu radikalare. Nyligen publicerade förlaget den första romanen – "En verklig kärlek" – som helt skrivits av ett dataprogram. Man tog texter från tretton stora författare (exakt vilka är hemligt) och använde Leo Tolstojs roman "Anna Karenina" som grund.

"En verklig kärlek" har tryckts i 10 000 exemplar men vänder sig enligt förläggaren mer till läsare som uppskattar språk och stil än action. Det tog fem år för Lev Tolstoj att skriva sin klassiker, men den ryska datorn fixade det på tre dagar.

Har gått i Kbl

Inga kommentarer: