torsdag, augusti 21, 2008

Om att hata IsraelOm det fanns ett pris i oseriös journalistik så borde Dilsa Demirbag-Sten genast nomineras. Henns senaste krönika i Corren är i klass med Ulf Nilsons nonsens. I stället för att diskutera de verkliga förhållandena i Israel grämer hon sig över att en tidskrift vars namn hon aldrig uppger använt rubriken ”Hata Israel”. Om hon hade berättat att det var tidskriften Mana hade den uppmärksamma läsaren kunnat konstatera att rubriken hon talar om publicerades 2003. Men genom att skriva att hon grämt sig ett halvår ger hon det felaktiga intrycket att hon talar om något som inträffat nyligen.

Artikeln i fråga är skriven av Joacim Blomqvist och han förespråkar inte att man ska hata allt som har med Israel att göra eller som Demibarg-Sten skriver ” ”Gräs, får arkitektur, dans…”osv. Det vore naturligtvis sinnessjukt. Budskapet i artikeln är i stället att kritiken för förföljelsen av palestinierna inte ska riktas mot judar i allmänhet utan staten Israel. Man kan tycka att rubriken är frän, men artikeln är antirasistisk.

Direkt komiskt blir det när hon argumenterar mot egna spöken och skriver att man inte kan publicera artiklar där rubriken är att man ska hata Ryssland eller Iran. Sedan flera år bedriver många israelvänner (Svensk-Israel information till exempel) en demoniseringskampanj mot Iran. Man ljuger om vad Ahmadinejad har sagt, och beskriver landet som ett hot mot Israel och ibland resten av världen. Bilden av Iran idag är lika verklighetsfrämmande som den av Irak innan invasionen.

Demibarg-Sten slutar med den till synes oskyldiga frasen att Israel har rätt att existera. Det beror naturligtvis på vad det är för Israel man talar om. Hur mycket mark kan Israel stjäla från ockuperat palestinskt område? Har Israel rätt att existera på Golanhöjderna som man tagit från Syrien? Ett annat problem är Israels lagar. En muslimsk israel har inte samma rättigheter som en judisk. Det handlar om sociala förmåner, möjligheten att bosätta sig osv. En ryss som säger sig vara jude får lätt medborgarskap i Israel. En israelisk muslim som gifter sig med en palestinier från ockuperade områden, eller en kristen ryss har nästan ingen chans att kunna få uppehållstillstånd i Israel åt sin make/maka. Det beror på att Israel inte är en stat som Sverige eller Frankrike, utan definierar sig själv som judisk. Därför står det på ID-korten vilken religion man tillhör – staten måste ju kunna göra skillnad – och politiska partier som vill ha sekulär stat – en stat som är religionsblind – är förbjudna. Det finns goda skäl att hata en sådan stat.

3 kommentarer:

LD sa...

Läs följande länk, din antisemit, så kanske du lär dig nåt.

Men jag förstår att det kan vara lite allmänt förvirrande för intellektet att pendla mellan Nice o NY med vänsterkalibrerade glasögon à la kalejdoskopmodell.

Hälningar från Göbbels

LD sa...

http://www.axess.se/web/discussion.nsf/0/94475DF11F7B2BC5C12573D4004CAED5

Hampus Eckerman sa...

Haha, den utskrattade pajasforksaren Henrik Bachner som mest är känd för sina fejkade och rasistiska undersökningar? Skulle det vara ett argument. Jisses, Axess gräver verkligen sin egen grop.

Som Jan Guillou uttryckte det:

"Bachner har som huvudsyssla i livet att leta antisemitism och han kan finna den överallt. Om han så letade antisemitism bland pingvinerna i Antarktis skulle han finna vad han önskade, klara bevis. Fast pingvinerna sannolikt skulle tillhöra samma lömska variant som kolumnisterna i Aftonbladet, sådana som inte ärligt avslöjar sig själva."

http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/janguillou/article496334.ab?teaser=true