fredag, oktober 17, 2008

"Risken finns nu att Förenta staternas ledning liksom inför Andra världskriget och i Koreakriget väljer krig. Märk att både den så kallat liberale Obama och den officiellt konservative McCain talar om krig, fler trupper, den ene i Afghanistan (och Pakistan) och den andre i Irak. Detta omskrutna val är för världsfreden valet mellan vit kask och kask vit." Jan Myrdal i senaste Proletären.om finanskrisen.

2 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

Myrdal kan ha rätt. Men omkring 1950 var USA på topp, sedan har det i stort sett gått utför hela tiden, och man kan väl sätta ett stort ?-tecken för landets kapacitet att starta nya stora krigsäventyr idag. Det har ju svårt att klara av pågående krig och kalkylerna för att lyckas med ännu ett ser ju inte lysande ut direkt. Det kanske blir som den tyska ardenneroffensiven 1944 - sista desperata utbrottet innan sammanbrottet?

Pierre Gilly sa...

Det är svårt att få kläm på hur stor verklighetsförankring de som bestämmer har. Även bankkrisen har ju till slut lätt till pengar flödat in i USA, i alla fall just nu. Kanske kan de återigen bomba in pengar till New York. I alla fall från Gulfstaterna.