torsdag, november 13, 2008

Ett farväl till världsundergångenDen här växthuseffekten det larmas om är nog inte så farlig menar Stefan Fölster i sin senaste bok, Farväl till världsundergången. Forskare har ju haft fel tidigare. Det är inte mycket att lyssna på forskarna.

Men det finns faktiskt också en liten minoritet klimatforskare som menar att man farorna är överdrivna. Lyssna på dem. Värmeböljor kan verka hemska men "värmeböljor spar liv". För "köldknäppar dödar nämligen också". Det lär bli sämre på vissa håll men bättre på andra så det jämnar väll ut sig, tror Fölster som är chef på reklambyrån Svenskt Näringsliv.

Ska man lyssna på forskare ska det annars vara samhällsforskare som sponsras av näringslivet. De vet att allt kommer att ordna sig till det bästa om bara näringslivet får göra precis som de vill. Alla försök att förbättra något med hjälp av skatter, bidrag och lagar slutar bara med försämringar. Det måste vara sant för så har den svenska högern sagt i över hundra år nu.

På 1910 talet argumenterade till exempel Fölsters föregångare mot skolmat åt fattiga barn. Det är väll bra om hungriga fattiga barn får mat så de orkar arbeta i skolan kan man tycka men som alla vet leder det ju bara till att ansvarstagande föräldrar slutar ge sina barn mat. Fler barn blir då utan mat, tills staten tvingas ge alla barn mat. Staten motarbetar de ansvarstagande föräldrarna och belönar lättja. Det slutar med att ingen längre tar ansvar för sina barn.

På samma sätt får miljöskatter och miljölagstiftning exakt motsatt effekt till vad man avsett. Det är en samhällsvetenskaplig lag. Det bästa staten kan göra är alltså nu som då att aldrig göra något. Tillväxt och ny teknik kommer att lösa alla problem av sig själv. (Även om global uppvärmning alltså inte riktigt är ett problem). Ju rikare vi är desto mer pengar får vi till ren teknik, så det gäller att konsumera så mycket vi bara orkar, så att BNP stiger.

Har gått i Tidningen Kulturen

2 kommentarer:

acrylamid sa...

Länken fungerar inte längre. Du har inte lust att slänga upp vad du skrev på din blogg?

http://acrylamid.tumblr.com

Pierre Gilly sa...

Varsågod!