måndag, december 15, 2008

Mot avgrunden med DN


En koleraepidemi har drabbat Zimbabwe. Normalt sett erbjuds fattiga länder hjälp när det händer men Zimbabwe bör i stället utsättas för en total blockad, tycker DN:s ledarredaktion. ”Sydafrika är en nyckelaktör. Skulle landet stänga gränsen mot Zimbabwe och stänga av elförsörjningen skulle den totala kollapsen vara ett faktum inom ett par dagar. Men hittills har regeringen hållit Robert Mugabe under armarna”. Koleraepidemin är alltså ett ypperligt tillfälle att göra sig av med Mugabe. ”Om gränsen täpps till så att varken mat eller pengar kommer in i landet får Robert Mugabe svårt att avlöna ”de sina” och då riskerar han att de vänder sig mot honom.”

Bortsett från att DN:s ledarsida uppenbarligen anser att afrikaners liv är värda lika lite som kackerlackors så är blockader och sanktioner en taktik som vem som helst med elementära kunskaper i historia borde veta inte fungerar. ”Sanktionerna var - det vet vi i dag - på förhand dömda att misslyckas. Breda sanktioner, som slår mot hela samhället, har sällan eller aldrig framgång ” skrev Per Ahlin 2004 på DN:s ledarsida apropå sanktionerna mot Irak. Ahlin skrev också: ”Därtill kommer att sanktionsvapnet alltid kommer att vara trubbigt mot hänsynslösa ledare, mot ledare som är okänsliga för den egna befolkningens lidanden och som är beredda att ta hela landet med sig i sitt fall. Saddam Hussein var ett tydligt exempel på detta. Zimbabwes Robert Mugabe är ett annat. ”

Huruvida sanktioner är en effektiv metod är dock en sekundär fråga. Zimbabwe står inför en koleraepidemi och DN tycker att omvärlden nu ska göra sitt yttersta för att förvärra situationen. De anonyma sociopaterna på DN:s ledarredaktion som skrivit den här ledaren ser kolera som en allierad i kampen mot en president de inte gillar. DN:s ledarsida har skrivit många vidrigheter genom åren men den här ledaren som Johannes Åman (tf chef för DN:s ledarredaktion) och Thorbjörn Larsson (DN:s ansvarig utgivare) är ansvariga för tillhör det värsta.

andra kommentarer:
Eskilstuna Kurirens ledarsida

2 kommentarer:

Geoffrey Goines sa...

Och vad tycker afrikanerna i frågan? Oj, det är som vanligt ingen som brytt sig att ta reda på det...

Batteris sa...

Men shit, folk är så jävla dumma som inte kan sätta sig in i andra människors liv, det är så jävla lätt att sitta och säga att människors liv inte är något värda från ett varmt, bekvämt kontor i DN skrapan.